Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer wil af van publicatie lichte tuchtmaatregelen

De kans is groot dat lichte tuchtmaatregelen voortaan niet meer openbaar gemaakt worden. Een Kamermeerderheid staat achter het plan om de publicatieplicht af te schaffen bij maatregelen als geldboetes of berispingen.
publicatie tuchtrecht verpleegkundigen
Verpleegkundigen met een lichte tuchtmaatregel hoeven voortaan niet per se meer publicatie daarvan te vrezen (foto: iStock).

Tot nu toe publiceren regionale tuchtcolleges alle maatregelen tegen zorgverleners in lokale media. Ook verschijnen ze op www.tuchtrecht.overheid.nl. In de modernisering van de Wet BIG wil een Kamermeerderheid nu dat de tuchtcolleges hiervan afstappen bij lichte ‘straffen’, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Als het aan de Kamer ligt, bepalen tuchtcolleges voortaan zelf welke lichte zaken zij nog wel publiceren; dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zaken waarin de zorgverlener geen of te weinig zelfreflectie toont. Volgens de Kamer is patiëntveiligheid over het algemeen niet in het geding bij een berisping of geldboete, en bovendien mag de zorgverlener dan nog gewoon zijn beroep uitoefenen. Een verplichte publicatieregel is dan niet nodig, vindt de Kamer.

Welke tuchtrechtmaatregelen zijn er zoal? En waar let een tuchtrechter op? Je leest het hier >>

Geen verzet

Minister Bruins van Medische Zorg is niet blij met de Kamermeerderheid voor afschaffing van de publicatieplicht, maar gaat zich er volgens een woordvoerder niet tegen verzetten. Hij vindt spoedige invoering van de nieuwe Wet BIG, waaronder ook het tuchtrecht valt, te belangrijk om voor dit onderdeel op het spel te zetten. Persoonlijk zou hij echter liever zien dat transparantie en openheid over tuchtrechtmaatregelen blijft bestaan. Hij vindt het belangrijk dat patiënten en collega-zorgverleners kennis kunnen nemen van ontoelaatbaar gedrag van zorgverleners. Onderzoek van het NIVEL uit 2017 laat zien dat zorgverleners het openbaar maken van tuchtrechtmaatregelen als zeer belastend ervaren.

Zwaardere maatregelen

Voor zwaardere tuchtmaatregelen verandert er niets: de publicatieplicht blijft hiervoor gelden. Het nieuwe publicatiebeleid gaat in zodra de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel BIG. In dit wetsvoorstel staat ook dat het privéleven van zorgverleners voortaan mee kan spelen in tuchtrechtzaken.

1 REACTIE

  1. “Persoonlijk zou hij echter liever zien dat transparantie en openheid over tuchtrechtmaatregelen blijft bestaan. Hij vindt het belangrijk dat patiënten en collega-zorgverleners kennis kunnen nemen van ontoelaatbaar gedrag van zorgverleners. ” Dank u wel minister!!
    NB: het tuchtrecht is er niet om zorgverleners in bescherming te nemen tegen moeilijke gevoelens maar om wanklanken in de zorg groot of klein aan de kaak te kunnen stellen – bij niet openbaar maken verdwijnt de preventieve impact van wel openbaar maken – niet doen zou ik zeggen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.