Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop de knip tussen verpleging en verzorging’

De plannen om een knip aan te brengen tussen verzorging en verpleging in de langdurige zorg moeten stoppen en wijkverpleegkundigen en verzorgenden moeten een grotere rol spelen bij de toegang tot en coördinatie van zorg.
'Stop de knip tussen verpleging en verzorging'

Dat bepleiten V&VN, Buurtzorg, ANBO, Zorgaccent en NPCF in een brief aan minister Schippers en staatssecretaris van Rijn van VWS en de Tweede Kamer, waarin zij hen dringend vragen de plannen te herzien.

‘Doe het niet’

De vijf organisaties vragen de bewindslieden en de Tweede Kamer om de ingeslagen weg naar het bevorderen van de zelfredzaamheid, het reduceren van complexiteit en het verbeteren van de samenhang in de zorg door te zetten. De voorgestelde knip tussen verpleging en verzorging is daarmee niet te verenigen.

Bureaucratie en kwaliteit van zorg

De huidige plannen zullen volgens bovengenoemde partijen leiden tot ingewikkelde systemen, veel bureaucratie, slechtere toegankelijkheid van de zorg voor cliënten, een afname van de kwaliteit en een stijging van de kosten. ‘De gewenste duurzame transitie van de zorg zal door het uitvoeren van deze plannen juist níet plaatsvinden.’

Debat in de Kamer

Gisteren werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de hervormingen in de langdurige zorg. Vanuit de Kamer kreeg de staatssecretaris veel vragen, onder andere over de knip tussen verzorging en verpleging. Van Rijn wilde alleen ingaan op de hoofdlijnen, meer details over de uitwerking moeten later volgen. ‘Het is goed dat er zoveel aandacht is voor deze belangrijke hervorming die veel vraagt van burgers, mensen die werken in de zorg en die ook zorgt voor een bestuurlijke hervorming. Het moet zorgvuldig’, zei Van Rijn, zo meldt ANP.

Enkelvoudige verzorging naar de gemeente

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was verzorging en verpleging helemaal uit elkaar te halen. Gemeenten zouden verantwoordelijk worden voor verzorging, verpleging zou onder de Zorgverzekeringswet gaan vallen. Er was veel kritiek op vanuit de beroepsgroep. ‘Het is veel beter om het verschil tussen persoonlijke verzorging en verpleging op te heffen en daar één gemiddeld tarief voor te maken binnen de Zorgverzekeringswet, ‘ zei Buurtzorg-directeur Jos de Blok destijds al. Later werd besloten dat verpleegkundige en verzorgende taken naar de Zorgverzekeringswet gaan, behalve de ‘enkelvoudige verzorging’,  zoals hulp bij douchen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.