Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamerlid: Voorrang voor bekenden niet nieuw

PvdA-Kamerlid Arib zegt dat het voorrang geven aan bekende mensen of bekenden uit de omgeving van de arts een zeer oud verschijnsel is. „In sommige landen komt het nog veel meer voor dan in Nederland.”
Kamerlid: Voorrang voor bekenden niet nieuw

Dat neemt volgens haar niet weg dat het fout is. „Mensen moeten voorrang krijgen bij de dokter omdat ze dringend medische hulp nodig hebben, niet vanwege hun maatschappelijke positie”.

Inspectie
De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) zegt het onjuist te vinden als ‘belangrijke mensen’ voorrang krijgen. De inspectie noemt het moreel verwerpelijk. De medische indicatie is het enige criterium.

Onderzoek
Het enquêtebureau TNS NIPO presenteerde vrijdag een onderzoek dat te maken heeft met het toelatingsbeleid van ziekenhuizen. Sommige mensen met een belangrijke maatschappelijke positie zoals ondernemers en politici zeggen voorrang te krijgen bij huisartsen en specialisten in het ziekenhuis. Dit geldt bij 7 procent van de 278 leden van de ‘elite’ die aan het onderzoek hebben meegedaan.


Gevoeligheid

Volgens onderzoeker Peter Kanne van TNS Nipo ligt het werkelijke percentage waarschijnlijk hoger, omdat sommigen de uitzonderingspositie niet zullen willen toegeven in verband met de gevoeligheid van de kwestie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.