Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamervragen over de positie van zzp’ers

Politieke partijen hebben Kamervragen gesteld over de positie van zelfstandigen in de zorg. Dit naar aanleiding van een brief die vijf- tot tienduizend zzp’ers vorige week aan het kabinet hebben geschreven.
Kamervragen over de positie van zzp'ers

Zowel GroenLinks als het CDA hebben Kamervragen gesteld. ‘Het kabinet moet meer oog hebben voor de positie van werknemers in de zorg, zeker ook van zelfstandigen’, aldus Kamerlid Linda Voortman, woordvoerder Zorg van GroenLinks. ‘Als er echt tienduizend zelfstandigen de zorg uitstromen, wordt het moeilijk voor het kabinet om zijn ambities om 10.000 extra verpleegkundigen aan de slag te krijgen, nog te halen. Ik verwacht dus meer inzet van dit kabinet om de positie van zelfstandigen in de zorg te verbeteren.’

Zorgen over zelfstandigheid
Ook het CDA maakt zich zorgen dat ze momenteel nog weinig actie zien van de regering om het direct contracteren van zelfstandigen mogelijk te maken. De partij vindt dat de belastingsdienst moet erkennen dat verpleegkundigen en verzorgenden die zelfstandig werken, ook daadwerkelijk zelfstandig zijn. ‘De uitleg die de belastingdienst geeft aan het zelfstandig werken lijkt veel te restrictief’, zegt Sabine Uitslag van het CDA.

Brandbrief zzp’ers
Vorige week luidden de zzp’ers in de zorg de noodklok en schreven een brief aan het kabinet. Veel zzp’ers kampen met een tekort aan werk en dreigen daarom de sector te verlaten. Volgens de landelijke coöperatie voor Zelfstandig Zorgprofessionals kunnen zzp’ers geen aanspraak maken op betaling uit de AWBZ of Zorgverzekeringswet. Terwijl het hier volgens de coöperatie veelal zorg betreft die door zzp’ers efficiënter, klantvriendelijker en goedkoper kan worden uitgevoerd.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

  1. Het zijn niet alleen zzp-ers die de zorg verlaten. Ook in dienstverband nemen medewerkers, al dan niet gedwongen, afscheid van de werkvloer. De overheid is met name verantwoordelijk voor dit verschijnsel. De kortingen die worden opgelegd, worden vertaald in minder FTE. In toenemende mate moeten wij ook nog constateren dat verplegenden en verzorgenden na hun opleiding niet in de zorg terecht komen, vaak ook omdat instellingen, vanwege eerder genoemde kortingen, geen medewerkers meer kunnen of willen aannemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.