Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kan mijn werkgever een verpleegkundige collega per onmiddellijk op non-actief zetten als geconstateerd is dat deze collega door nalatigheid en ondeskundigheid fouten maakt?’

‘Ja, dat kan zeker als een verpleegkundige niet functioneert volgens de professionele norm die gesteld is. Als dit gebeurt, behoudt de verpleegkundige zijn salaris, en wordt er een onderzoek naar het incident ingesteld. Wanneer hieruit blijkt dat de verpleegkundige ernstig tekort geschoten is, kan de werkgever bij de kantonrechter een verzoek indienen voor ontbinding van het arbeidscontract. Als blijkt dat de werknemer wél goed heeft gefunctioneerd, wordt hij gerehabiliteerd, en gaat-ie weer aan het werk.

 

Aangetekende brief

Wanneer je liever niet met deze collega werkt, is het goed om het volgende te weten: jij bent alleen verantwoordelijk en aansprakelijk voor je eigen functioneren, en niet voor dat van je collega. Als je echt niet met hem wilt samenwerken, kan je dit aangeven bij je werkgever. Zeg dan: ‘Ik wil niet meer met hem samenwerken.’ Wanneer je dat evengoed moet doen, is er een conflict van plichten: enerzijds de plicht om goede zorg te verlenen, en anderzijds de plicht om op je werk te verschijnen. In dat geval kun je een aangetekende brief naar je werkgever sturen, waarin je het conflict van plichten omschrijft, dat je je verplicht voelt om op je werk te verschijnen, en dat je niet aansprakelijk wenst te zijn als er iets gebeurt. Door deze brief kan je werkgever bij een incident nooit zeggen: ik wist niet dat er iets aan de hand was.

 

IGZ

Verder kun je de patiënten-cliëntenraad of de ondernemersraad inschakelen om te vragen of zij hierover in onderhandeling kunnen gaan met je werkgever. Ten slotte is er een laatste paardenmiddel: aangeven bij je baas dat je wel naar je werk zult gaan, maar dat je ook IGZ inschakelt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.