Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kanker mogelijk te bestrijden met ‘chemo-bommen’

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in de tumor te laten werken.
Kanker mogelijk te bestrijden met ‘chemo-bommen’

Dat kan door de chemo in kleine vetbolletjes te verpakken en in de bloedbaan te brengen. Door de ‘chemo-bommen’ door middel van warmte tot ontploffing te brengen op het moment dat ze zich in de tumor bevinden, kunnen de medicijnen zeer plaatselijk hun werking doen. De resultaten van onder andere deze studie werden gisteren gepresenteerd.

Tumor verwarmen

De nieuwe methode combineert twee al langer bestaande therapieën met elkaar: chemotherapie en hyperthermie (waarbij tumorcellen worden gedood door ze te verwarmen). ‘Juist de combinatie van die twee blijkt heel succesvol in Europese studies met patiënten’, zegt fysicus Gerard van Rhoon van het Erasmus MC-Daniel den Hoed in een persbericht. Door de tumor te verwarmen wordt namelijk de doorbloeding ervan beter en kunnen de geneesmiddelen makkelijker hun werk doen in het gezwel.

Minder haarverlies en geïrriteerde slijmvliezen
Een verdere verbetering van deze combinatietherapie wordt nagestreefd in experimenteel onderzoek naar ‘chemo-bommen’ waarbij de chemotherapie wordt verpakt in kleine vetbolletjes (liposomen) die bij een normale lichaamstemperatuur in tact blijven. ‘Tijdens hun reis door de bloedbaan brengen ze dus geen schade aan in andere gezonde cellen. Door de tumor te verwarmen tot zo’n 42 graden, knappen de bolletjes uiteen zodra ze in de tumor zijn en komt de chemo alleen daar vrij’, aldus Timo ten Hagen van het Laboratorium Experimentele Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC. Daardoor komt er minder van de chemo in de rest van het lichaam terecht, waardoor de kans op bijwerkingen kleiner wordt en patiënten minder last hebben van bijvoorbeeld haarverlies en geïrriteerde slijmvliezen.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.