Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerbestrijding waarschuwt voor ‘zelftesten’

KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor op internet aangeboden doe-het-zelftesten die claimen in een vroeg stadium kanker te kunnen opsporen.
Kankerbestrijding waarschuwt voor 'zelftesten'

De testen maken gebruik van biomarkers, een techniek waarmee afwijkingen in het lichaam kunnen worden opgespoord via bijvoorbeeld eiwitten.

Rapport

De kwaliteit en betrouwbaarheid van dergelijke commerciële doe-het-zelftesten staan momenteel echter absoluut niet vast’, staat in een rapport dat KWF maandag presenteerde.

Prostaatkanker
Als voorbeeld word de PSA-meting genoemd. Een verhoogde hoeveelheid van dat eiwit PSA in het bloed kan wijzen op prostaatkanker, maar kan ook een minder ernstige oorzaak hebben. ‘Anderzijds is een normale PSA-waarde geen garantie voor de afwezigheid van een tumor in de prostaat.’

Kwaliteitseisen
De onderzoekers verwachten de komende jaren een flinke toename van commercieel verkrijgbare testen. Ze willen dat de overheid kwaliteitseisen gaat opstellen en dat de testen worden voorzien van een door de overheid gecontroleerde bijsluiter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.