Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankercel blijft ongevoelig voor cytostaticum

GRONINGEN - Behandeling met cytostatica en een remmer zorgen er niet voor dat kankercellen bij jonge kinderen gevoeliger worden. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Jan Dijkhuis, waarop hij op woensdag 28 juni promoveert aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen/UMC Groningen.

Resistentie is een groot probleem tijdens de behandeling van tumoren met chemotherapie. Dit is ook het geval voor het neuroblastoom, een tumor die voorkomt bij jonge kinderen. Met name kinderen ouder dan één jaar en met een ziekte in een vergevorderd stadium hebben, ondanks intensieve behandeling, een slechte prognose. Anne-Jan Dijkhuis, scheikundige en onderzoeker in het UMC Groningen, onderzocht hoe tumorcellen, in het bijzonder neuroblastoomcellen, gevoeliger gemaakt kunnen worden voor cytostatica.

Geen effect
Hij bestudeerde met name de behandeling van neuroblastoomcellen met de combinatie van paclitaxel en de remmer PDMP. De behandeling bleek echter niet het gewenste effect te hebben voor het verminderen van resistentie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.