Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënt krijgt vaak minder goed medicijn

Kankerpatiënten krijgen in Nederland niet altijd de medicijnen waar ze het beste mee geholpen zijn. Door krapte in hun budgetten kiezen ziekenhuizen voor goedkopere medicijnen die minder effectief zijn.

Dat meldt het AD vandaag, naar aanleiding van onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Duizend man de dupe
De NFK deed onderzoek naar de verstrekking van de medicijnen Herceptin (tegen een vorm van borstkanker) en Velcade (tegen de ziekte van Kahler). Volgens de NFK zijn specialisten het erover eens dat deze middelen beter zijn dan andere, maar verstrekken ziekenhuizen ze vaak niet omdat ze te duur zijn. Ongeveer duizend patiënten zouden hier vorig jaar de dupe van zijn geworden.

Consequenties
Wat precies de consequenties voor de patiënten waren is niet bekend. ‘We hebben gekeken hoeveel mensen aan die aandoeningen lijden en hoe vaak het middel wordt verkocht. We hebben de patiënten niet door de jaren heen gevolgd’, zegt NFK-directeur Patricia Huijbregts. ‘Maar volgens deskundigen kan Velcade de ziekte van Kahler omzetten van een aandoening met een dodelijke afloop in een chronische, waarmee een patiënt prima kan functioneren.’

Afweging
Behandelingen met de dure medicijnen kosten volgens Huijbregts per patiënt tienduizenden euro’s per jaar. ‘Een ziekenhuisdirecteur kan voor dat geld ook een verpleegkundige aanstellen’, aldus Huijbregts. ‘Maar die afweging moet niet op het bordje van het ziekenhuis, de oncoloog of de verzekeringsmaatschappij liggen. De politiek moet daar een beslissing over nemen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.