Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënt leeft op door beweging

Vrouwen met borstkanker hebben veel baat bij extra lichaamsbeweging. Artsen en verpleegkundigen moeten dan ook meer aandringen op lichaamsbeweging bij kankerpatiënten.

Dat blijkt uit Brits onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het British Medical Journal. In het onderzoek kregen 200 vrouwen, die voor borstkanker waren behandeld, naast hun gebruikelijke behandeling ook een twaalf weken durend fitnessprogramma aangeboden. Na afloop van dit programma bleek dat de vrouwen in deze groep zich fysiek en mentaal beter voelden dan de vrouwen die alleen de gebruikelijke behandeling hadden gekregen.

Opgenomen
Zij scoorden beter op ernst van eventuele depressie, kwaliteit van leven, stemmingen, beweeglijkheid van de schouder en loopafstand. Ook na zes maanden bleven deze effecten bestaan. Op dat moment werd ook vastgesteld dat zij ook minder vaak hun arts hadden bezocht en minder dagen in een ziekenhuis waren opgenomen.

Aerobics
Het programma bestond uit een tweewekelijkse sportactiviteit van drie kwartier, variërend van fietsen tot lichte aerobics. Zes keer was er na het sporten een groepsgesprek over thema’s als jezelf doelen stellen en de voordelen van sporten. Dit moest de deelnemers stimuleren om zelf te blijven sporten zodra het programma afliep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.