Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kankerpatiënten kiezen bewust voor euthanasie

Terminaal zieke kankerpatiënten die voor euthanasie kiezen, hebben daar vaak al over nagedacht als ze nog niet zo ziek zijn.
Kankerpatiënten kiezen bewust voor euthanasie

Deze patiënten hebben doorgaans meer gezondheidsproblemen dan patiënten die niet om euthanasie vragen in de terminale fase.

Proefschrift
Het is de conclusie van gezondheidswetenschapper Jean-Jacques Georges in zijn proefschrift Medical end-of-life decisions in the context of terminal care, dat hij onlangs in het VU medisch centrum verdedigde. Georges baseert zich op vraaggesprekken met familieleden van overleden patiënten en op interviews met huisartsen, verpleeghuisartsen en klinisch specialisten.

Gezondheidsproblemen
Patiënten die uiteindelijk om euthanasie vroegen hadden grotere gezondheidsproblemen – zoals vermoeidheid, verlies van eetlust en incontinentie – en maakten zich meer zorgen over hun klachten en het verlies van waardigheid dan patiënten die niet voor euthanasie kozen. Verlies van waardigheid en uitzichtloos lijden bleken de belangrijkste redenen om om euthanasie te vragen.

VU medisch centrum

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.