Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kans op baan voor verzorgenden neemt af

De perspectieven op een baan in de zorg worden de komende jaren minder. Vooral voor de functie van verzorgende en helpende zorg en welzijn neemt de vraag naar personeel af. Dit kan leiden tot tijdelijke overschotten in de zorg.
Kans op baan voor verzorgenden neemt af
Foto: ANP Roos Koole

Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg en welzijnssector van Arbeidsmarktinformatie Zorg en Welzijn (AZW). Het rapport is onderdeel van een prognose voor de arbeidsmarkt in de zorg en welzijn en is via een omweg in handen gekomen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Het is een voorstudie voor de te verwachten arbeidsmarktrapportage van het kabinet. Op haar weblog schrijft Leijten: ‘Is dit rapport bewust achtergehouden om zo min mogelijk discussie bij de begroting te hebben? Om de regering goed te kunnen controleren moeten we alle beschikbare informatie over het kabinetsbeleid krijgen, zeker ook dit rapport dat al in augustus klaar was en waar het ministerie nauw bij betrokken is.’

Deelsectoren

Omdat arbeidsmarktprognoses per definitie onzeker zijn, hebben de onderzoekers een zogenaamd hoog en laag scenario opgesteld. Op basis daarvan wordt onder verzorgenden van niveau 3 in 2017 een overschot verwacht tussen de 13.700 en 29.800 werknemers. Voor helpenden van niveau 2 wordt een overschot verwacht tussen de 5300 en 7600 werknemers. De vraag naar verzorgenden en helpenden neemt af vanwege het sluiten van verzorgingshuizen en in de thuiszorg is het bezuinigen van de overheidsuitgaven de reden waarom er minder thuiszorgmedewerkers nodig zijn.

Wat voorspelt het arbeidsmarktrapport voor de verpleegkundigen? Lees meer >>>

Huishoudelijke zorg

In haar blog stelt Leijten dat vooral de klappen in de huishoudelijke zorg fors zijn: ‘Er wordt een netto werkloosheid van 24 duizend banen voorzien. In dat scenario wordt er nog gerekend op herplaatsing van ontslagen medewerkers. Ook in de jeugdzorg en de ouderenzorg wordt een fikse daling van personeelsvraag verwacht. Het is dramatisch dat we mensen die nu in de zorg werken moeten gaan ontslaan, terwijl we ze in te toekomst allemaal weer nodig zullen hebben.’

Zorg en Welzijn zette de prognoses voor alle beroepen in zorg en welzijn op een rij. Lees hier wat de arbeidsmarktprognoses zijn voor de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg (huishoudelijke hulp).

1 REACTIE

  1. Professionele verzorgenden die straks werkloos thuis zitten?, terwijl goede persoonlijke verzorging juist steeds meer nodig zal zijn in de thuiszorg!
    Op dit moment hebben zorgbehoevende mensen in de thuiszorg nog RECHT op PROFESSIONELE persoonlijke verzorging. Het is nog maar de vraag of dit recht blijft bestaan. Bij de persoonlijke (lijfelijke) verzorging dient de bescherming van de lichamelijke integriteit van kwetsbare mensen voorop te staan. Dit vraagt om professionele inzet, waarbij het hanteren van ethische normen en waarden basale uitgangspunten zijn.
    Kom op voor de zorgbehoevenden, kom op voor de toekomstig zorgbehoevenden, waaronder misschien wel uzelf!
    Teken de petitie ‘WIE wast U straks?’ op http://www.wiewastustraks.petities.nl
    voor het behoud van ons recht op professionele verzorging thuis en de waarborging van onze lichamelijke integriteit!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.