Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op dementie gedaald

De prevalentie van dementie in Groot-Brittannië neemt minder hard toe dan deskundigen eerder hadden voorspeld.
Kans op dementie gedaald
Foto: ANP - Roos Koole

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet. De onderzoekers deden een zogenaamde cohortstudie, waarbij een groep mensen op een bepaald moment wordt onderzocht en dan in de toekomst wordt gevolgd.

Minder mensen dement?

Tussen 1989 en 1994 onderzochten de onderzoekers 65-plussers in drie gebieden in Engeland en Wales. Per gebied screenden en interviewden ze minimaal 2500 ouderen. Op basis hiervan voorspelden zij dat 8,3 procent van deze ouderen in 2011 dementie zou hebben. Toen het onderzoek tussen 2008 en 2011 werd herhaald in de drie gebieden, bleek dat slechts 6,5 procent dementie had. Dit betekent niet dat minder mensen dement worden, zo zegt een van de onderzoekers tegen de BBC. Omdat mensen steeds ouder worden, neemt het aantal absolute gevallen van dementie nog altijd toe.

Dementie bestaat niet alleen uit de ziekte van Alzheimer. Er zijn veel meer vormen van dementie. Bekijk hier een overzicht van meest voorkomende vormen van dementie.

Dementie in Nederland

Ook Alzheimer Nederland meldt dat het aantal mensen met dementie niet zal dalen. Doordat het aantal oudere mensen in Westerse landen snel toeneemt, zal ook het totaal aantal mensen met dementie blijven toenemen. Toch is de conclusie van het Britse onderzoek wel goed nieuws, zo redeneert Alzheimer Nederland. ‘Het geeft aan dat de stijging van het aantal mensen met dementie misschien niet zo groot is als verwacht. Bovendien geeft het sterke aanwijzingen dat we met gezond gedrag en goede gezondheidszorg onze kans op dementie kunnen verlagen’, aldus de vereniging op haar website.

Dementiecongres

Werk jij met cliënten met dementie? Kom dan op 14 november 2013 naar De Reehorst in Ede voor het Dementiecongres. De eerste 200 deelnemers betalen € 199 i.p.v. € 249, dus wees er op tijd bij!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.