Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op valincident daalt bij minder medicijnen

Het aantal valincidenten bij ouderen kan met de helft worden teruggebracht wanneer het gebruik van bepaalde medicatie wordt verminderd of zelfs gestopt. Het gaat om slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva en middelen tegen hart- en vaatziekten.

Dit concludeert Nathalie van der Velde van de afdeling Klinische Geriatrie van het Erasmus MC. Op 24 mei promoveerde ze op haar onderzoek.

Verband

Dertig procent van de 65-plussers in Nederland valt ten minste eenmaal per jaar. Dit loopt op naar 50 procent bij de 85-plussers. In eerdere onderzoeken leek al een verband te bestaan tussen valincidenten en bepaalde soorten medicatie. Bij een deel van de patiënten die medicijnen gebruiken als slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva en middelen tegen hart- en vaatziekten ontstaan bijwerkingen als gestoorde mobiliteit of bloeddrukdalingen.

De kans op vallen

Van der Velde heeft voor het eerst onderzocht wat het effect is wanneer gebruik van deze medicatie wordt verminderd of stopgezet. Zij vond dat het aantal valincidenten dan met de helft verminderde. Volgens de onderzoeker weegt het feit dat de kans op vallen met de helft wordt teruggebracht ruim op tegen het risico als gevolg van vermindering van het medicijngebruik.

Overbodig

In haar onderzoek vond zij verder dat het medicijngebruik in sommige gevallen inmiddels overbodig was geworden. Wanneer medicatie toch nodig bleek te zijn, werd daarmee weer gestart, of werd naar een alternatief gezocht.

Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.