Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kansen voor verpleegkundig specialist

Drie zorgdomeinen lijken bijzonder kansrijk voor verpleegkundig specialisten. Maar zij zullen hun meerwaarde de komende tijd wel zelf moeten aantonen.
Kansen voor verpleegkundig specialist
Foto: Hogeschool Utrecht

Tien jaar na de start van de eerste opleidingen tot master of advanced nursing practice (MANP) werken er nu ruim 2.000 verpleegkundig specialisten in de zorg, binnen alle sectoren van de gezondheidszorg. Maar de meeste kansen lijken voor hen  te liggen binnen de eerstelijnszorg, de ouderenzorg en de ggz.  Met name binnen deze domeinen zullen zij de komende jaren een belangrijke rol gaan vervullen, zo voorspelt Riet van Dommelen, opleidingsmanager van de MANP-opleiding van Hogeschool Utrecht. Zij doet deze voorspelling na afloop van het tweede lustrumcongres MANP.
Van Dommelen: ‘Voor het congres hadden we veel verschillende partijen binnen de gezondheidszorg uitgenodigd. Van verzekeraars tot het ministerie van Volksgezondheid, en van artsenorganisatie KNMG tot de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Allemaal waren ze onder de indruk van de kwaliteit van de verpleegkundig specialist als zorgprofessional. Maar ze zeiden ook tegen de congresdeelnemers: het is nu aan jullie als verpleegkundig specialisten om je bijdrage aan de zorg aan te tonen.’

Diagnose behandelcombinaties (dbc’s)

Daarbij is haast geboden, zo bleek tijdens het congres. Van Dommelen: ‘Neem een ontwikkeling als de integrale dbc’s. Die worden vanaf 2015 ingevoerd. Net als het goed inregelen van het hoofdbehandelaarschap binnen de dbc in de ggz. Verpleegkundig specialisten moeten zorgen dat hun bijdrage aan de zorg helder en duidelijk in de dbc’s is opgenomen. Want alleen dán wordt die bijdrage ook gefinancierd.’

Keiharde euro’s

Volgens van Dommelen moeten verpleegkundig specialisten niet alleen aantonen dat ze kwalitatief goede zorg leveren en de kwaliteit van de zorg verhogen. Ze moeten ook laten zien dat ze bijdragen aan de kosteneffectiviteit van de zorg. ‘Je moet je resultaten ook in keiharde euro’s kunnen vastleggen en laten zien’, aldus Van Dommelen.

1 REACTIE

 1. Worden jullie daar nu ook zo misselijk van? ‘ ‘Je moet je resultaten ook in keiharde euro’s kunnen vastleggen en laten zien’,…die taal?
  Ik heb ‘de oude A’, ben opgeleid in een klein ziekenhuis, van alle markten thuis. Ik heb mijzelf gespecialiseerd in terminale zorg. Studie, vrijwilligers werk, etc. Door ziekte ben ik 15 jaar uit het arbeidsproces geweest. Toen ik terugkwam bij die plek aan het bed, had ondertussen ‘de marktwerking’ zijn intrede gedaan in ‘de zorg’. En ik bekom maar niet van de schok!!??!!
  Ik had wel es boekjes over ‘ontmenselijking’ gelezen, maar om zó met de effecten daarvan geconfronteerd te worden, en erachter te moeten komen dat de mensen die bij hun kladden gegrepen zijn door de macht van het denken in termen van geld….en dat niet eens meer door hebben….daar kan ik maar niet aan wennen.
  Míjn resultaten, meneer van DOMmelen, zij juist NIET in keiharde euro’s vast te leggen, en daarom ben ik ook niet geïnteresseerd in een glossy portfolio dat zegt dat ik verpleegkundig specialist zou zijn, veel presentaties, weinig ervaring, met status en salarisschaal, maar waar is de inhoud????
  Waar is de zorg???? Waar is het doel?? Misschien niet zo smart geformuleerd, maar wel slim!!! Namelijk als mijnkennis, handelen en aanwezigheid weer een beetje meer licht hebben kunnen brengen in het leven van iemand die het ff niet zo makkelijk heeft….brrrrrBig Brother maakt Big Sisters!!!
  Als U het niet erg vind blijf ik maar gewoon mezelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.