Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Katrien Vermeulen wint NVKVV/Nursing Scriptieprijs 2008

Op 6 juli neemt derdejaars student verpleegkunde Katrien Vermeulen de NVKVV/Nursing Scriptieprijs en 500 euro aan prijzengeld in ontvangst. Haar scriptie ‘Effect van preoperatieve informatie op het postoperatief herstel bij het plaatsen van een totale heupprothese’ kwam het beste uit de verf.

Vermeulen voerde voor haar scriptie een kleinschalig onderzoek uit via haar stage in het A.Z. Sint-Lucas te Gent. Het doel van haar onderzoek was om het effect na te gaan van preoperatieve informatie op het postoperatief herstel bij patiënten met een totale heupprothese. Aan dit onderzoek namen 16 patiënten deel, die een totale heupprothese lieten plaatsen in de periode van 25 februari 2008 tot en met 28 maart 2008.

Minder angstig
Omwille van een steeds grotere vraag naar patiënteneducatie in de moderne maatschappij was de afdeling orthopedie van het A.Z. Sint-Lucas in dat kader gestart met het geven van preoperatieve informatiesessies. Ze ontwikkelden daarvoor twee patiëntenbrochures. Het personeel van de afdeling orthopedie te Gent had het gevoel dat de patiënten door deze informatie minder angstig zijn, minder pijn ervaren, beter revalideren, een hogere tevredenheid ervaren en sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Omdat dit slechts subjectieve ervaringen zijn, werd Vermeulen gevraagd om hiernaar onderzoek te doen.

Onderzoeksresultaat
De studente kon alleen maar positieve effecten aantonen van preoperatieve informatiesessies. Ze maakt hier wel de kanttekening bij dat er vele beperkingen zijn aan het onderzoek. Vooral de kleinschaligheid laat niet toe om scherpere conclusies te trekken.

NVKVV/Nursing Scriptieprijs 2009
Ook voor 2009 kunnen eindejaarsstudenten verpleeg- en vroedkunde meedingen naar de NVKVV/Nursing Scriptieprijs 2009. Scripties waarvoor zowel de student als de school een pluim verdient. Inzending van scripties vindt plaats door een docent verbonden aan een van de hogescholen in Vlaanderen of Brussel. Hij of zij maakt een eerste selectie. Studenten kunnen hun docenten uiteraard wel attenderen op hun scriptie. De scripties kunnen tot 1 november 2009 ingezonden worden.

Door: redactie Nursing
NVKVV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.