Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennemer Gasthuis verwisselt lichamen in mortuarium

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn in oktober de lichamen van twee overledenen verwisseld. De verwisseling gebeurde in het forensisch mortuarium.

In een verklaring stelt het ziekenhuis ‘het zeer te betreuren dat dit heeft kunnen gebeuren, met name voor de nabestaanden van beide overledenen’.

 

Onderzoek
Het Kennemer Gasthuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct geïnformeerd toen de fout aan het licht kwam. Daarnaast heeft het ziekenhuis een onderzoek ingesteld naar wat er heeft plaatsgevonden in het forensisch mortuarium. Gebleken is dat de gegevens van de patiënt niet zijn vergeleken met de sticker die bij het lichaam zat. Normaal gesproken worden die gegevens dubbel gecontroleerd. De raad van bestuur van het Kennemer Gasthuis heeft contact gehad met de nabestaanden om hen persoonlijk excuses aan te bieden.

 

Herbegrafenis
Volgens het Haarlems Dagblad ging het om een Brit en een Bloemendaler. De fout zou in Groot-Brittannië aan het licht zijn gekomen bij een controle in een mortuarium. De Brit zou toen al zijn begraven in Haarlem. Zijn lichaam werd opgegraven en alsnog overgebracht naar zijn vaderland voor een herbegrafenis. Het Kennemer Gasthuis wil dat niet bevestigen. “Vanwege de privacy doen wij geen mededelingen. Dit is zo pijnlijk voor de nabestaanden”, aldus een woordvoerster.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.