Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Kennisquiz: COPD

Test je kennis over COPD bij je cliënt met deze acht vragen.
Kennisquiz: COPD

1. De afkorting COPD staat voor:

A Chronic Obstructive Pulmonary Disorder

B Chronic Obstructive Pulmonary Disease

C Chronic Obsessive Pulmonary Disease

2. COPD wordt vooral veroorzaakt door:

A roken

B luchtvervuiling

C astma

3. Hoeveel procent van de COPD’ers heeft lichte tot matige COPD?

A 20 procent

B 50 procent

C 80 procent

4. Een longaanval is een:

A snelle en plotselinge verergering van de klachten

B snelle en plotselinge verbetering van de klachten

C snelle en plotseling opkomende longontsteking

5. De meeste mensen met COPD gebruiken:

A luchtwegverwijders

B ontstekingsremmers

C beide

6 Bij benauwdheid is de volgende houding vaak effectief:

A een open houding, rechtop

B een hangende houding, in elkaar gedoken

C een liggende houding, op de rug

7 Stoppen met roken:

A verlengt de levensduur

B verbetert de kwaliteit van leven

C beide

8 Wat is geen waarschuwingssignaal dat het niet goed gaat met iemand met COPD?

A ongewenst afvallen

B twee of meer longaanvallen per jaar

C blauwe plekken

 

Antwoorden

1 B 2 A 3 C 4 A 5 C 6 B 7 B 8 C

 

Uitslag

0-3 goed

Je weet nog niet voldoende.

3-6 goed

De belangrijkste dingen weet je.

6-8 goed

Je hebt het helemaal begrepen!

11 REACTIES

 1. Het antwoord op 5 wat als juist wordt aangemerkt wekt verbazing bij mij op.
  Als het goed is gebruiken de meeste mensen met COPD alleen luchtwegverwijders. De NHG standaard schrijft alleen ontstekingsremmers voor als patienten 2 x of vaker in het voorgaande jaar exacerbaties heeft gehad. Ze worden na een jaar zelfs weer gestaakt als het aantal exacerbaties niet afneemt.
  Daarnaast uiteraard als er een dubbeldiagnose astma/COPD is. Dan behandel je alsof het astma is. Naar mijn weten moet het antwoord op 5 a zijn.
  Als het in de praktijk antwoord c blijkt te zijn doen we in de praktijk iets helemaal niet goed.

 2. Lees alle reacties
 3. # 9 blauwe plekken zijn vaak gevolg van corticosteroïdengebruik. Typische blauwe plekken met een dun huidje. Ik denk dat dat gebruikt wordt.
  #1,2,3,4,8
  Er aijn verschillende soorten benauwdheid. Benauwdheid door decompensatio cordis komt door zuurstoftekort in de longblaasjes en dus in het bloed. Dan is rechtopzetten heel belangrijk zodat de longen zo groot mogelijk gemaakt worden. Bij COPD is niet de inademing het probleem, maar moet de patiënt hard werken om veel ademlucht kwijt te raken om zo het verhoogde CO2 (=afvalstoffen) uit te bladen. De rek is alleen uit de longblaasjes en daarom moeten mensen met COPD actief meehelpen bij de uitademing. In een acute aanval van benauwdheid moeten mensen niet opgepropt in een foetushouding in bed liggen, dat wordt hier niet bedoeld. Het beste zit een patiënt rechtop, maar voorover geleund op een stoel, een nachtkastje, rollator of iets. Hierbij kunnen ze actief meehelpen om uit te ademen. Probeer zelf eens het verschil te voelen: ga stijf rechtop zitten en probeer al je reservevolume uit je longen te persen. Probeer hetzelfde eens wanneer je met je onderarmen op je benen rust. Je moet dus begrijpen dat COPD een uitademings- en CO2 probleem is waardoor benauwdheid optreedt en niet een benauwdheidsprobleem door zuurstoftekort.

 4. mbt vraag 6: bij het rechtop zitten wordt toch het ontspannen ademen vergroot en vind er verruiming en ontspanning plaats van de borstkas tijdens een aanval? Is het niet zo dat bij in elkaar zitten minder goed ingeademd kan worden? Het lijkt wat tegenstrijdig te zijn. purched lip breating kan ik me wel in vinden.

 5. Dank voor jullie opmerkzame reacties. Wij citeren bij deze uit de klinische les die bij deze kennisquiz hoort: ‘Het is een misverstand dat bij benauwdheid een open houding, rechtop, effectief is. Bij benauwdheid is een hangende houding juist beter. Iemand met COPD zul je daarom regelmatig hangend en in elkaar gedoken, steunend op een rollator, tafel of wastafel zien. Ook ‘pursed lip breathing’, het uitademen met op elkaar geperste lippen, kan helpen. De meeste mensen met COPD doen dit al spontaan bij benauwdheid. De druk naar binnen toe blijft op deze manier hoog. Het voorkomt ‘air trapping’, lucht die achterblijft in slechte delen van de long, wat extra benauwdheid geeft.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.