Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EBP Kennistest: wat zijn zinloze rituelen?

Nog meer stellingen uit de EBP Kennistest! Alle drie stonden ze (soms jarenlang) online op nursing.nl. EBP-docent en opsteller van de test Peter Vink zocht uit of er zinloze rituelen bij zijn.
ebp

Bij intensive care-patiënten met een verhoogd risico op een delier kan een lage dosis Haldol (haloperidol) een delier voorkomen. (Feit)
In juni 2014 verscheen er een Critically Appraised Topic (CAT) van Jorien van Sambeek (OLVG Amsterdam) op Nursing.nl. Zij stelde precies deze vraag en concludeerde dat, op basis van een cohort studie en een RCT, een lage dosering haldol een profylactisch effect kan hebben op een delier, bij IC-patiënten of met verhoogd risico op een delier. Een kleine aanpassing en herhaling van de zoekstrategie geeft verschillende nieuwe primaire studies en systematic reviews met dezelfde uitkomst. Een update van deze CAT zou dan ook mooi zijn!
Ondanks de publicatie op Nursing.nl (en in het magazine – red) had maar 62% het juist dat deze stelling een feit is. Algemeen ziekenhuizen scoorden het hoogst (70%), dankzij de algemeen verpleegkundigen (65%) en gespecialiseerd verpleegkundigen (68%).

Zelf uitproberen?
Kopieer onderstaande zoekstrategie in Pubmed en bekijk de laatste evidence! Herken je de MeSH, Boolean Operators en andere trucjes om de zoekmachine te sturen?
(delirium OR “Delirium”[Mesh]) AND (“Intensive Care Units”[Mesh] OR intensive care OR critical OR critically) AND (prevention OR “prevention and control” OR prophylaxe OR prevent OR preventive OR prevention) AND (Haloperidol OR Haldol)
Filter: publicaties vanaf 1-1-2014

Bij patiënten met een CAD (Catheter à Demeure) moeten de uitwendige genitaliën tweemaal daags verzorgd worden om urineweginfecties te voorkomen. (Fabel)
Deze fabel stond in januari dit jaar in een samenvatting van uitgewerkte EBP-casussen op Nursing.nl, maar werd al in 2012 gepubliceerd. ‘Er is internationaal overeenstemming over het reinigen van de uitwendige genitaliën: dit dient net als de normale ‘goede’ hygiëne dagelijks te gebeuren met water en eventueel zeep. De aanbevelingen en het bewijs wijzen consistent in het voordeel eenmaal daags reinigen met water en zeep. Een regime van eenmaal daags met water en zeep levert tijds- en kostenbesparing op ten opzichte van regimes met een hogere frequentie of toepassingen van dure desinfecterende middelen.’
Dit bericht is bij 65% van onze deelnemers bekend. Vooral deelnemers ouder dan 35 herkenden deze stelling goed als een fabel (67%). De meeste twijfel heerst in academische ziekenhuizen; de verpleeghuizen, thuiszorg en hospice herkenden deze fabel.

Om perioperatieve hypothermie te voorkomen moeten infuusvloeistoffen verwarmd worden. (Onbekend)
Deze stelling stond in oktober 2015 op Nursing.nl. Cochrane Belgium zocht deze vraag al voor ons uit. Hun conclusie? Verwarmde infuusvloeistoffen lijken iets meer effect te hebben op het perioperatief warmer houden van volwassen patienten, in vergelijking met vloeistoffen op kamertemperatuur. Uit de gebruikte systematic review bleek nog niet duidelijk of deze temperatuursverhoging wel klinisch relevant is.1 Het onderwerp lijkt nog niet helemaal compleet, maar de interventie kan volgens de schrijvers wel overwogen worden. Van onze deelnemers had slechts 45% hier ook vertrouwen in en benoemden deze stelling een feit. De overige 55%, vooral HBO en WO-opgeleid en/of werkzaam in een algemeen ziekenhuis, zien deze stelling eerder als fabel.
1. Belgian Center of Evidence-Based Medicine (CEBAM). Campbell G, Alderson P, Smith AF, et al. Warming of intravenous and irrigation fluids for preventing inadvertent perioperative hypothermia. Cochrane Database of Systematic Reviews. New, published 4 February 2015. DOI: 10.1002/14651858.CD009891.pub2

Alle berichten over de EBP Kennistest vind je in het Dossier Evidence Based Practice >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.