Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kikker maakt bloedprikken makkelijker

Het Medisch Technologisch Innovatie Centrum (MTIC) heeft een lichtgevende kikker ontwikkeld die bloedprikken makkelijker maakt.

Kinderen en naalden zijn niet de grootste vrienden: de confrontatie tussen beiden kan behoorlijk uit de hand lopen. Ook voor degene die de prik moet géven is dat lastig, want zie maar eens de aders in de kinderhanden te vinden. Babyvet en een donkere huid maken het vaak nog extra moeilijk.

Kikker
Het MTIC – een samenwerkingsverband van het UMC Utrecht, het Amsterdamse VUmc en het AMC – heeft een middel gevonden om het prikken makkelijker te maken. Een lichtgevende kikker, genaamd VascuLuminator en Vaat-Imager, die de aderen beter zichtbaar maakt.

Infrarood
De oplossing is infrarood licht. Dit dringt diep in de huid door en wordt goed geabsorbeerd door het bloed. Hierdoor ontstaat er een hoog contrast tussen de bloedvaten en de huid. Met een infrarood gevoelige camera worden de bloedvaten duidelijk zichtbaar weergegeven op een scherm en wordt prikken een stuk makkelijker.

Noorderlicht
Door: redactie Nursing

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.