Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind heeft zorgen over ouder met kanker

Kinderen hebben de meeste stress over een zieke ouders in de eerste vier maanden na diagnose. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Stecy Donofrio, psychologe.
Kind heeft zorgen over ouder met kanker

Meer dan de helft van patiënten, hun partners en kinderen ervaart in de eerste vier maanden een hoge mate van wat in het onderzoek ‘distress’ wordt genoemd. Distress houdt ongeveer in: leed, zorgen, verdriet en angst. In de loop van de tijd lijkt dit af te nemen: met het merendeel van de gezinnen gaat het, na een zware periode kort na de diagnose, redelijk goed. Toch kan ongeveer een derde van de ouders met kanker, een derde van hun partners en een derde van hun kinderen tot vijf jaar na de diagnose de problemen éigenlijk niet zelf aan. Zij zouden hierbij hulp moeten krijgen.

Emotionele of gedragsproblemen
Ook vond Donofrio een sterke correlatie tussen functioneren van de partners: patiënten die veel fysieke of psychosociale problemen ervaren, blijken vaak een partner te hebben die ook problemen ervaart. Ten slotte stelt Donofrio vast dat emotionele problemen en gedragsproblemen vooral spelen bij kinderen die zich eenzaam voelen, of onzeker over de ziekte van hun ouder.

Stacey Donofrio (VS, 1974) studeerde psychologie te New York en Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Chirurgische Oncologie, Medische Oncologie en Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en de IJsselmond Foundation for Health Care Research. Donofrio werkt sinds twee jaar als docent bij de afdeling Psychologie van de RUG.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.