Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderafdeling start met aromatherapie

MAARSSEN – Aromaverneveling maakt minder angstig en helpt zieke kinderen in het ziekenhuis beter te ontspannen. Dat is de ervaring van Sabina de Lange, kinderverpleegkundige in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Onlangs is de kinderafdeling gestart met het toepassen van complementaire zorg.

Op deze afdeling wordt al babymassage en muziektherapie toegepast, maar is nu ook gestart met aromaverneveling. Er is een geur speciaal voor kinderen ontwikkeld. Deze geur heet Cheerfull Children en bestaat uit mandarijn, limoen, citroen, lavendel, bergamot en sinaasappel. ‘Uit EEG’s is bewezen dat deze geur centraal dempend en ontspannen werkt’, aldus De Lange. Contra-indicaties zijn epilepsie en huidallergie.

Toepassing
Indien nodig wordt de aromaverneveling bij kinderen vier keer daags tien minuten toegepast bij kinderen met verscheidene ziektebeelden. De geur komt vrij uit een speciale aromavernevelaar en wordt in het Slotervaart vooralsnog alleen gebruikt bij kinderen die op een eenpersoonskamer liggen. Aromaverneveling kan volgens Sabina de Lange nooit overgedoseerd worden.

Heft in eigen handen
Een aantal kinderverpleegkundigen is geschoold in het toepassen van complementaire zorg en nu leren ze het elkaar. ‘Naast de reguliere zorg wil het Slotervaartziekenhuis zorg bieden die dichter bij de mens staat’, zegt Sabina de Lange. ‘In deze maatschappij wordt zelfzorg steeds belangrijker en dus wil je als verpleegkundige de mensen meer het heft in eigen handen geven. Dat kan heel goed met complementaire zorg.’

Lees meer over complementaire zorg en bekijk ook de weblog van verpleegkundige Joanneke over dit onderwerp.

1 REACTIE

  1. Ha lieve Marjo!
    Ben informatie aan het verzamelen over CZ! Lekker uitgepland daarvoor vandaag! Kwam dit artikel tegen, wel wat voor jou dacht ik!
    gana zeker nog ff een kerstborrel cq koffie doen voor we 2011 inluiden goed? Dikke knuf Cyn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.