Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderchirurgische centra onnodig overbelast

Kinderen worden door algemene ziekenhuizen en huisartsen onnodig vaak naar specialistische kinderchirurgische centra verwezen. Met als gevolg dat de ervaring van verpleegkundigen met kinderchirurgie in algemene ziekenhuizen beneden de kritische grens dreigt te dalen.
Kinderchirurgische centra onnodig overbelast

Dat stelt professor Hugo Heij, kinderchirurg in het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam in vakblad Medisch Contact. Algemene ziekenhuizen kunnen de problemen van de kinderen vaak prima aan, maar ‘durven’ niet en sturen de kinderen door naar gespecialiseerde chirurgen. De capaciteit van deze kinderchirurgische centra is vervolgens weer nauwelijks toereikend voor de bijzondere kinderchirurgie en dus zéker niet berekend op verwijzingen van buiten het basiszorggebied.

Ervaring
Het resultaat van de onterechte verwijzingen is ontevredenheid bij ouders en overbelasting bij medewerkers door de inzet om aan alle wensen te voldoen. Bovendien zijn veel algemene ziekenhuizen een groot deel van hun kinderchirurgie kwijtgeraakt. Daardoor dreigt de ervaring van onder anderen chirurgen, anesthesiologen, kinderartsen en verpleegkundigen beneden de kritische grens te dalen.

Afspraken
‘Goede afspraken tussen ziekenhuizen en specialisten zouden aan deze onnodige verwijzingen een einde kunnen maken’, zegt Heij in Medisch Contact. Dit geldt volgens hem zowel voor acute als electieve, klinische operaties of dagbehandelingen.

Doorsturen
Ook huisartsen sturen jonge patiëntjes vaak onnodig snel door. De vereniging voor heelkunde, anesthesiologie en kindergeneeskunde hebben nu het initiatief genomen om een eind te maken aan het overbodig doorsturen van kinderen naar specialistische ziekenhuizen. Er wordt een structuur opgezet waarin de chirurgische diagnostiek en behandeling van kinderen goed en veilig kan gebeuren.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.