Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen met laag geboortegewicht overleven steeds vaker

Kinderen met een geboortegewicht van minder dan 750 gram blijven steeds meer in leven. Dit blijkt uit Utrechts promotieonderzoek van Marieke Claas.

De promovenda vergelijkt de overlevingspercentages van kinderen met een laag geboortegewicht die tussen 1996 en 2005 op de nicu van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht) waren opgenomen. Uit de statistieken blijkt dat de overlevingskans in de 21e eeuw steeg naar 88,1 procent, tegenover 65,8 procent in de jaren ’90.

Cognitieve ontwikkeling
Verder laat Claas zien dat de kinderen op de leeftijd van 2, 3,5 en 5,5 jaar respectievelijk in 74,3 procent, 82,2 procent en 76,2 procent een normale cognitieve ontwikkeling hebben. Een normale cognitieve ontwikkeling in het tweede jaar voorspelt in hoge mate een normale ontwikkeling op 3,5 en 5,5 jaar.

Verband
De toename in overleving van kinderen geboren tussen 2001 en 2005 associeert Claas met een afname van het aantal kinderen met een normale cognitieve ontwikkeling op hun tweede. Dit verschil is op 5-jarige leeftijd echter niet meer aanwezig.

Vervolgonderzoek
Claas pleit voor vervolgonderzoek naar kinderen met een zeer laag geboortegewicht. Dit moet uitwijzen of de baby’s naast kortetermijnproblemen ook meer risico lopen op cognitieve en motorische ontwikkelingsproblemen en groeistoornissen.

Marieke Claas. ‘Infants with a birth weight ≤ 750g. Maternal characteristics, survival, neonatal morbidity and development’. 

Universiteit Utrecht, Artsennet
Door: redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.