Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen positief over revalidatiezorg

Kinderen die revalidatiezorg krijgen zijn hier zeer positief over. Dit blijkt uit de eerste CQ-index (Consumer Quality Index) voor kinderen en jongeren die zorg ontvangen in of via een revalidatiecentrum.
Kinderen positief over revalidatiezorg. foto: Guido Benschop ANP

De ondervraagde kinderen en jongeren gaven hoge rapportcijfers voor de manier waarop hun behandelaren hen benaderen. Kinderen gaven hun zorgverleners een 7,9 tot een 9,0; de jongeren, die over de hele linie wat kritischer zijn, kwamen uit op een 7,5 tot een 8,5. En dat komt goed uit, want net als volwassen patiënten, vinden kinderen en jongeren de bejegening door de zorgverleners het belangrijkst: behandelaars moeten aardig zijn en de kinderen serieus nemen. Ook moet de uitleg over de behandeling duidelijk zijn en willen kinderen en jongeren graag inspraak. Die inspraak kan af en toe nog beter. Soms mag het centrum er wel wat gezelliger uitzien en zou er wat meer te doen mogen zijn in de wachtkamers.

 

1 op de 5 onder de 16

De CQ-vragenlijst Revalidatiecentra Kinderen en Jongeren werd ingevuld door ruim 220 kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar en 271 jongeren van 11 tot en met 15 jaar. In totaal is 21% van de patiënten in de revalidatiezorg 16 jaar of jonger; dat zijn ongeveer

16.000 kinderen en jongeren. Het onderzoek vond plaats onder leiding van het Nivel, dat de resultaten heeft gebruikt voor het ontwikkelen van een definitieve CQ-Index Revalidatiecentra Kinderen en Jongeren.

 

Mening kinderen
Over het betrekken van kinderen bij het beoordelen van de zorg zegt NIVEL-onderzoeker Herman Sixma: “De ervaringen en meningen van ouders over de gezondheidszorg worden vaak gebruikt als substituten voor die van hun kinderen. Kinderen kunnen echter prima zelf hun mening geven over de zorg die ze hebben gehad. Uit ander onderzoek weten we dat de meningen van kinderen en jongeren over hun gezondheidszorg lang niet altijd overeenkomen met die van hun ouders. Of dat ook geldt voor deze CQ-index, moet in de toekomst nog worden onderzocht.”

 

bron: Nivel
redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.