Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen te mager door vetarm eten

Consultatiebureaus zien steeds vaker kinderen die te mager zijn omdat hun ouders bang zijn dat hun kinderen te dik worden.
Kinderen te mager door vetarm eten

Veel ouders geven hun kinderen om die reden te weinig eten of te vaak caloriearme en light producten. Consultatiebureaus maken zich zorgen.

Dat zegt voorzitter Elise Buiting van de Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg, waar de consultatieartsen onder vallen. Zij hoort uit het veld regelmatig verhalen van ouders die door alle berichten over overgewicht doorslaan en hun kind op een te streng dieet zetten.

Advies: volle yoghurt
Het gaat daarbij vooral om zuivel- en light producten, zegt Buiting. ‘Je moet je ervan bewust zijn wat je jonge kinderen voorzet, maar onder de 6 jaar hebben ze gewoon vet nodig. Wij raden bijvoorbeeld volle yoghurt aan. Als kinderen dezelfde light producten eten als hun ouders, krijgen ze al snel te weinig vetten binnen.’

Orthorexia
Psychiater Annemarie van Elburg van Altrecht, een centrum voor eetstoornissen, stelt dat de voorlichting over gezonde voeding bij sommige ouders een verkeerd effect heeft. ‘Door alle berichtgeving over overgewicht zijn er ouders die uit alle macht zelf extreem gezond willen eten. Dat heet orthorexia. Zij verliezen daarbij uit het oog dat hun kinderen nu eenmaal meer vet nodig hebben dan zij.’ Volgens de Gezondheidsraad moet 20 tot 40 procent van het kindermenu bestaan uit vetten, die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

AD
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.