Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling onvoldoende gesignaleerd

Het signaleren van kindermishandeling op huisartsenposten is sinds 2010 onvoldoende verbeterd. Dit betekent dat de kans aanzienlijk is dat signalen over het hoofd worden gezien of, omgekeerd, dat kindermishandeling wordt vermoed terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn.
bericht huisartsenpost Vincent Jannink ANP

Dit concludeert de Inspectie voor de gezondheidszorg na onderzoek naar de naleving van normen voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. De inspectie onderzocht dit bij alle 122 huisartsenposten in Nederland.

 

15 voorwaarden

Huisartsenposten hadden aan het eind van dit jaar moeten voldoen aan 15 voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. Afspraken voor verbeteringen zijn echter maar deels uitgevoerd. De inspectie geeft de posten die nog niet voldoen aan de normen, de opdracht dit zo snel mogelijk in orde te maken. ‘Blijkt dat men dan alsnog in gebreke blijft, dan volgt handhaving, zo nodig met bestuursrechtelijke maatregelen’, aldus de inspectie.

 

Scholing triagisten

De eerste hulpvraag op een huisartsenpost komt altijd terecht bij een triagist, doorgaans een verpleegkundige, of een doktersassistente met aanvullende scholing. Het is daarom van groot belang dat zij de signalen van mogelijke kindermishandeling herkennen. De inspectie constateert echter dat bij bijna de helft van de huisartsenposten triagisten niet structureel geschoold worden in het herkennen van signalen.

Een ander zorgpunt is dat bij een kwart van de posten  geen screeningsinstrument en protocol kindermishandeling heeft. Volgens de inspectie betekent dit dat het het bij deze huisartsenposten min of meer van het toeval afhankelijk is, bijvoorbeeld de toevallige aanwezigheid van een alerte huisarts of triagist, of kindermishandeling wordt gesignaleerd. Verder moet de samenwerking met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling beter.

 

Meldcode huiselijk geweld

In 2013 moeten alle zorginstellingen in Nederland, waaronder ook de huisartsenposten, werken met een meldcode huiselijk geweld. Ook dient het personeel op dit terrein te zijn geschoold. De inspectie kijkt bij de huisartsenposten specifiek naar kindermishandeling, omdat het vermoeden bestaat dat daar vaker kinderen voorbijkomen die slachtoffer zijn: in verhouding tot de dagposten worden er veel kinderen gezien en de huisartsenposten bieden een kans om in betrekkelijke anonimiteit hulp te zoeken en de eigen huisarts te omzeilen.

 

Bron: IGZ

Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.