Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderverpleegkundigen winnen Gouden Croc

Sandra Dijkstra en Willie van den Berg zijn door weekblad Libelle uitgeroepen tot Beste Verpleegkundigen van Nederland. Voor hun inspanningen voor zieke kinderen en hun ouders ontvangen zij onlangs Libelle’s Gouden ‘Croc’.
Kinderverpleegkundigen winnen Gouden Croc

Beide verpleegkundigen werken op de Kinder intensive care van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Willie en Sandra ontwikkelden samen met Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting, een dagboekje voor ouders van kinderen die langdurig op de IC moeten verblijven.

Handig hulmiddel
Ouders worden geconfronteerd met de radeloze angst hun kind te verliezen en kunnen alle informatie die op hen afkomt vaak maar nauwelijks verwerken. Het dagboekje, waarin zowel familie als verpleging kan schrijven, vormt daarbij een hulpmiddel. Het is bovendien een waardevol document, vooral voor ouders die afscheid hebben moeten nemen van hun kind. Jump stelt het ter beschikking aan alle kinder-ic’s in Nederland.

Het mooiste beroep
Sandra Dijkstra en Willie van den Berg kregen de Gouden Croc eind oktober uitgereikt in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. ‘Deze erkenning is echt belangrijk,’ zegt Sandra. ‘Het motiveert en dat heb je soms even nodig. We werken met ernstig zieke kinderen en dat is af en toe heel zwaar.’ Maar toch is het ‘t mooiste beroep dat er bestaat, vindt Willie. ‘Omdat je iets kunt bieden aan kinderen en ouders in een heel vervelende periode in hun leven.’

Grote waardering
Uit een onderzoek dat Libelle onder haar lezeressen hield, blijkt hoezeer de verpleegkundige wordt gewaardeerd: een verblijf in een zorginstelling valt of staat met haar goede zorgen. We verwachten naast deskundigheid vooral dat de verpleegkundige informatie geeft, een luisterend oor biedt en de tijd neemt. Een gezellig praatje en lief zijn vinden we minder belangrijk. Ergerlijk vinden we iemand die niet goed op de hoogte is van onze situatie, een gebrek aan betrokkenheid, een zakelijke houding, gevolgd door te veel wisselende gezichten aan het bed, onervarenheid en betuttelend gedrag. Een onverzorgd uiterlijk en hardhandigheid storen ons minder.

Libelle
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.