Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kindvriendelijke methode voor opzetten cpap-muts

Twee ICN-verpleegkundigen in het WKZ te Utrecht ontwikkelden een 'kindvriendelijke methode' voor het opzetten van een mutsje bij de NCPAP-behandeling.
Kindvriendelijke methode voor opzetten cpap-muts

Op de IC/post-ic, high-care neonatologie afdeling liggen veel neonaten aan de NCPAP waarbij het slangensysteem gefixeerd wordt door middel van een mutsje. Het optzetten van dat mutsje was voor de verpleegkundigen steeds een behoorlijke klus, mede omdat het veel stress en pijn oplevert voor de baby. Jozua van Duuren: ‘Dit komt voornamelijk doordat direct na de geboorte het hoofdje van de neonaat vochtig is en onder de vernix zit.’ Een andere oorzaak is dat het mutsje strak moet zitten. ‘Dit is nodig om het slangensysteem van de NCPAP goed te kunnen fixeren.’

Koker
Van Duuren en zijn collega Karin Mobach hebben een methode ontwikkeld om dit probleem op te lossen: zij kwamen op het idee om de cpap-muts op een koker te schuiven. Het hoofd van de neonaat wordt voorzichtig in de koker gelegd en daarna kan het mutsje heel eenvoudig over het hoofd worden getrokken.

Prijs
De uitvinding leidde tot succes, afgelopen november wonnen de verpleegkundigen een prijs tijdens het ‘zorg van de pasgeborenen’ symposium te Ede. Van Duuren: ‘Veel verpleegkundigen vinden het onderwerp zo herkenbaar en de oplossing zo ontzettend simpel. Ik denk dan ook dat het interessant is om dit aan heel Nederland kenbaar te maken.’

Meer weten? Mail dan Jozua van Duuren: J.vanDuuren-2@umcutrecht.nl

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.