Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kitty Verbeek prijs voor moeder en baby in de psychiatrie

Hoe begeleid je als verpleegkundige recent bevallen vrouwen die gedwongen zijn opgenomen vanwege een postpartum psychose? Marja Boon-Hoogendijk beschrijft dit in een essay waarvoor zij recent de Kitty Verbeek prijs ontving.

Marja Boon-Hoogendijk (26) is hbo-verpleegkundige en werkt bij de Verpleegkundige zorglijn ziekenhuis- en zwangerschapgerelateerde psychiatrie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

 

Boon-Hoogendijk schetst de ontreddering waarmee een jong gezin te kampen krijgt wanneer de moeder een postpartum psychose doormaakt en met een IBS moet worden opgenomen. Ze beschrijft hoe zij, volgens een aantal duidelijk beschreven verpleegkundige interventies, de jonge moeder en haar baby tijdens hun verblijf op haar afdeling, eerst vooral ‘rust’ biedt. Na die eerste periode volgt het observeren van de moeder en haar baby aandachtig en hen begleiden in het, aanvankelijk gedoseerd, aangaan van hun onderlinge contact. Ze maakt duidelijk dat de verpleegkundige overname van zorg in het begin intensief is, maar op den duur steeds meer ruimte biedt aan zelfstandige verzorging van de baby door de moeder zelf.  Ze maakt overtuigend duidelijk hoe belangrijk het is om in de begeleiding een niet-oordelende, accepterende houding uit te kunnen stralen, hoe afstandelijk de moeder zich ook opstelt ten opzichte van haar baby. Ook de vader komt aan bod.  Tot slot komt ook het verstrekken van psycho-educatie voor de periode na de opname aan de orde. Al met al constateert de schrijfster dat de zorg die zij kan bieden haar zeer tevreden stemt met het verpleegkundig beroep in de psychiatrie.

 

De tweejaarlijkse Kitty Verbeekprijs is in het leven geroepen ter bevordering van het delen van kennis en ervaring over het verplegen van mensen met psychiatrische problematiek. De winnaar ontvangt een beeld van een bronzen uil van de Amsterdamse beeldhouwer Hetty Heyster plus (sinds 2010) een cheque ter waarde van 3.000 euro, te besteden aan een opleiding of studiereis waarvan verslag wordt gedaan voor andere verpleegkundigen.

 

De jury van de Kitty Verbeekprijs 2012 bestond uit:
Cecile aan de Stegge, onderzoeker en juryvoorzitter; Monique Kempff, voorzitter NU’91; Jan Kerstens, vrijgevestigd adviseur en auteur; Jacomine de Lange, senior onderzoeker Trimbosinstituut/lector Transities in Zorg Hogeschool Rotterdam; Francis Mensink, voorzitter accreditatiecommissie kwaliteitsregister V&VN; Tonny van de Pasch, voormalig hoofdredacteur TvZ  Tijdschrift voor verpleegkundigen; Jan Sitvast, docent  Hogeschool Utrecht; Stephan van der Voort, manager kennistransfer Hogeschool Saxion; Wubbien Wesselink, praktijkopleider GGZ-VS opleiding en hoofdbehandelaar afdeling  Somatiek en Psychiatrie binnen GGz-Centraal (locatie Zon en Schild).

 

Door: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.