Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klacht tegen verpleegkundige over onvoldoende voeding afgewezen

De familie van een patiënt dient een klacht in tegen een verpleegkundige wegens onvoldoende voeding en zorg aan hun moeder. De tuchtrechter wijst de klacht af.
Klacht tegen verpleegkundige over onvoldoende voeding afgewezen

Een 87-jarige patiënt wordt opgenomen op de Spoedeisende Hulp (SEH) nadat zij bij een val haar linkerarm heeft gebroken. Zij wordt geopereerd en omdat zij gezien haar leeftijd en haar behoefte aan zorg niet naar huis kan, wordt ze op een algemeen chirurgische afdeling geplaatst. De verpleegkundige tegen wie de klacht is ingediend is hoofd op deze afdeling die is ingedeeld in drie units met in totaal 43 bedden en ongeveer 60 medewerkers. De verpleegkundige is niet betrokken bij de dagelijkse verzorging.

Voeding
De patiënt is bekend met intake- en slikproblematiek, de behandelend artsen worden uitgebreid geadviseerd over het voedingsbeleid. In eerste instantie heeft de patiënte orale intake, in een later stadium wordt gekozen voor totaal parenterale voeding (TPV). De verpleging heeft meerdere malen contact met de familie van de patiënt. Een tweede operatie aan de arm volgt en tot haar overlijden blijft de patiënte opgenomen op de chirurgische afdeling. 

Klacht
De familie van de patiënt verwijt de verpleegkundige dat er onvoldoende voeding en zorg is geweest gedurende de eerste vier weken, waardoor de patiënte sterk is verzwakt en er complicaties zijn opgetreden. Ook vinden zij dat er onvoldoende controle was door de voortdurende roulatie van verpleegkundigen en dat er geen juiste coördinatie en controle was tussen arts en verpleging, waardoor er sprake was van onvoldoende communicatie en van slechte overdracht bij wisselingen van diensten.

Oordeel tuchtrechter
Volgens de tuchtrechter is de familie terecht kritisch over de gang van zaken rondom het gebruik van voedsel door patiënte, vooral wat betreft de controle hoe lang de voeding staat en of het allemaal wordt opgegeten. Dat erkent de verpleegkundige zelf ook. In het verslag schrijft de tuchtrechter: ‘Er is onvoldoende gelet op de voedsel- en vochtinname van patiënte gedurende de eerste weken van haar verblijf op de afdeling van verweerder. Er is wel voldoende aanbod van voedsel geweest, maar er was niet altijd voldoende aandacht voor het (tijdige) gebruik en voor het controleren van de daarop betrekking hebbende schriftelijke patiëntgegevens.’ Maar de verpleegkundige is hier als algemeen leidinggevende niet voor te veroordelen omdat er op de afdeling een voldoende duidelijke structuur bestaat om dit soort problemen te voorkomen. Dat dat in deze casus niet is gebeurd is volgens het college te wijten aan een onvoldoende zorgvuldige uitvoering van de betreffende regels waar de verpleegkundige niet van op de hoogte is gesteld.

Drukte op afdeling niet verwijtbaar
Ook concludeert de tuchtrechter dat er de eerste weken van de opname sprake was van grote drukte, hectiek en daarmee samenhangend veel wisseling van personeel. Dat is geen ideale situatie voor een patiënt, maar het is niet tuchtrechtelijk verwijtbaar. Ook is het niet vast komen te staan dat de communicatie en overdrachten tussen artsen en verplegend personeel niet goed zijn uitgevoerd.

Tuchtrecht.nl
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Nou ja zeg, in deze casus is dus wel degelijk erkenning voor de tekortkoming van de professionals, maar omdat de klacht gericht is tegen de leidinggevende die niet persoonlijk betrokken is geweest bij de uitvoering van de zorg, kan deze zich hierachter verschuilen? Ik hoop dat deze leidinggevende in elk geval gewaarschuwd is en zorgt dat het voldoende geinformeerd en geschoold blijft en voldoende gefaciliteerd wordt (mensen en middelen) om de totale zorg (waaronder voeding zeker op nr. 1 staat) uitgevoerd wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. leuke casus. Wen er maar vast aan familie. Net als in het buitenland mag je blij zijn dat er überhaupt een maaltijd staat laat staan dat iemand tijd heeft om deze maaltijd in het mikje van de patiënt te schuiven. Nee hier mag de familie lekker een roulatieschemaatje voor maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.