Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klebsiella bacterie

Lees hier wat de symtomen van de Klebsiella bacterie zijn, en hoe het wordt bestreden.
Klebsiella bacterie

De Klebsiella pneumoniae is een staafvormige bacterie, die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. Bacteriën die horen bij het geslacht Klebsiella, worden over het algemeen gevonden in aarde en water. De bacteriën zijn vernoemd naar de Duitse microbioloog Edwin Klebs, ter ere van diens werk. Het is een bacterie die steeds meer gezien wordt bij secundaire infecties bij patienten met een verminderde weerstand, vooral na voorafgaand antibioticagebruik.

Infectie
Diabetespatiënten, mensen met een chronische longziekte, en alcoholisten zijn extra vatbaar voor deze bacterie. Ook kan een infectie bevorderd worden door een verblijf in het ziekenhuis Klebsiella kan als onschuldige bacterie voorkomen in de darm en in de bovenste luchtwegen. De ernst van een infectie heeft vooral te maken met toestand van de patiënt. Het is een bacterie, die vaak resistent is voor bepaalde antibiotica, dus is het belangrijk om de resistentie te laten bepalen.

Symptomen 
Patiënten met Klebsiella pneumoniae hebben meestal hoge koorts, rillingen, griepachtige symptomen en hoest met vorming van veel dik slijm. In vergelijking met gewone longontsteking, waar de longen meestal zonder complicaties herstellen, zijn de gevolgen van deze soort ernstiger. Pus rond de longen kan abcessen en littekenweefsel veroorzaken.

Ziekenhuizen
De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de Klebsiella bacterie. Die Klebsiella komt vaker voor in ziekenhuizen. Hij is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica. Deze bacterie komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland. Volgens de richtlijnen moeten besmette patiënten direct geïsoleerd worden. Daarnaast moet het verplegend personeel beschermende kleding dragen.

Lees ook:
– WIP richtlijn: Maatregen tegen overdracht van bijzonderresistente micro-organismen.
– WIP richtlijn: Contactisolatie

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.