Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kleinschalig zorgen ook mogelijk in grootschalige zorginstelling

Ook in grootschalige zorginstellingen is het mogelijk om kleinschalige zorg in te voeren.
Kleinschalig zorgen ook mogelijk in grootschalige zorginstelling

Dit zegt Wilma Spijkers, adviseur Opleiden en ontwikkelen bij Omring in het themanummer ‘Kleinschalig zorgen’ van Tijdschrift voor Verzorgenden. Spijkers is medeauteur van het boek ‘Kleinschalig zorgen voor mensen met dementie’, dat onlangs is verschenen.

Eén iemand voor één bewoner

Volgens Spijkers is het belangrijkste dat je bij kleinschalig zorgen het aantal verzorgenden rondom een groep bewoners beperkt. ‘Dit kleine, vaste team verdeelt niet de taken onderling, maar probeert alle taken van het dagelijks leven rondom een bepaalde bewoner aan één verzorgende over te laten. Normaal wordt er gezegd: “Jij gaat mevrouw douchen, dan doe ik het toiletbezoek en jij het eten”. Daardoor is het zo dat de bewoner door verschillende taken met verschullende mensen te maken krijgt. Dit willen we voorkomen.’

Niet iedereen geschikt

Volgens Spijkers zijn niet alle verzorgenden geschikt voor kleinschalig zorgen. ‘Twee verzorgdenden die ik ken, dachten dat het helemaal iets voor hen zou zijn. Maar na een tijdje kwamen ze erachter dat ze het werk niet afwisselend genoeg vonden. Als je als verzorgende bent gericht op snel zichtbaar resultaat en verpleegtechnische taken, dan is kleinschalig zorgen niet ideaal. Wanneer je plezier hebt in kleine resultaten, en het niet erg vindt om de controle wat meer los te laten, en te kijken wat de dag brengt, dan is het meer iets voor jou.’

 

Lees het hele interview in het themanummer ‘Kleinschalig zorgen’ van Tijdschrift voor Verzorgenden.

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Auteur: Rhijja Jansen, redactie TvV

1 REACTIE

  1. Helemaal met de stelling eens, maar dan wel in een organisatie waar bewoners en personeel een hechte band hebben, waar wonen zo als thuis de kern is.
    Waar je samen in een vast team de bewoners een fantastiese misschien wel laatste dag kunt geven.
    Laat het a.u.b geen kleine verpleeghuisjes worden, want dan wordt het produktie waar alle bewoners weer aan de lat gelegd worden door disiplines.
    Een meewerkende teamleider en geen evv-er, maar iedereen een/twee bewoners waar hij de verantwoordelijkheid over heeft. Krijg je een sterk en hecht team van, geen mdo desprekingen, maar team /bewonersbesprekingen
    Organisaties moeten de mensen die in de zorg werken niet vergeten, want zonder hen zijn ze nergens, al willen ze toch graag zelf (of van bovenaf) de regie in handen houden. We moeten naar minder burocratie en meer mensen werk, was eerst toch ook niks verkeerds mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.