Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klinisch pad werkt niet altijd beter

Patiënten die een bypassoperatie ondergingen zijn met een regulier zorgtraject sneller op de been dan patiënten van wie de behandelaars een 'klinisch pad' volgden.
Klinisch pad werkt niet altijd beter

Dit blijkt uit promotieonderzoek van de Egyptische ic-verpleegkundige Noha El-Sayed Hussein El Baz. Hij verrichte het onderzoek aan de afdeling gezondheidswetenschappen van het UMCG.

Opnameduur
In 2004 werd in het UMCG een klinisch pad ingericht voor patiënten die een coronaire bypass achter de rug hadden. De bedoeling daarvan was dat die patiënten weer sneller op de been zouden zijn en lichamelijk en geestelijk beter zouden functioneren. Er werd flink geïnvesteerd in het klinisch pad. Toch blijkt uit onderzoek van El Baz dat het klinisch pad de opnameduur niet vermindert. Bovendien neemt het aantal post-operatieve complicaties niet af.

Kwaliteit
Verder concludeert de onderzoeker dat het bestaande onderzoek naar de effectiviteit van klinische paden te wensen overlaat. Tweederde van het onderzoek zou te laag van kwaliteit zijn en teveel gericht op de duur van het ziekenhuisverblijf. Daardoor schiet aandacht voor de kwaliteit van leven, de klachten en het psychisch welbevinden van de patiënten erbij in.

Het promotieonderzoek van El Baz werd gefinancierd door het Egyptische ministerie van onderwijs. Hij promoveert vandaag.

Mening
Hoe denk jij over de klinische paden? Blogger Sandra heeft er in ieder geval wel een mening over. Ook kun je stemmen op de poll hiernaast!
 

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.