Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Klink: ‘Zorg mag sportclubs sponsoren’

Ziekenhuizen en thuiszorginstellingen moeten zelf bepalen of ze geld uittrekken voor de sponsering van een sportclub.
Klink: 'Zorg mag sportclubs sponsoren'

Dat schrijft Klink in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP).

Demissionair minister Klink van VWS wil de verantwoording bij instellingen zelf laten. ‘Sponsoring is een algemeen maatschappelijk verschijnsel waarvan, mits goed
toegepast, de effectiviteit in principe niet ter discussie staat. Dat kan dus ook voor
een zorginstelling gelden.’

Sponsoring Thuiszorg Groningen
In augustus werd bekend dat Thuiszorg Groningen 80.000 euro heeft gegeven aan eredivisieclub FC Groningen. In ruil daarvoor mag de thuiszorgclub reclame maken in het stadion. Ook zijn er twintig stoelen in het stadion gereserveerd voor gasten van de directie van de thuiszorginstelling. Volgens de instelling gaat de sponsoring niet ten koste van de zorg. 

Sponsoring wekt bevreemding
Thuiszorg Groningen verkeerde kort geleden op het randje van een faillissement en stopte de overheid 22 miljoen euro in een reddingsplan. Honderden medewerkers van de zorginstelling werden bij die reorganisatie op straat gezet.
Klink schrijft daarover: ‘Tegen die achtergrond wekt de besteding van 80.000 euro aan sportsponsoring bevreemding. Dit bedrag is overigens volgens de instelling zelf niet afkomstig uit de verleende steun, maar uit het marketingbudget. Daarmee ga ik er dan ook van uit dat de zorgverlening als zodanig niet in het gedrang komt.’

Sponsoring BVV Barendrecht
Vorige maand werd ook bekend dat het Albert Schweitzer ziekenhuis voetbalshirts sponsort van voetbalclub BVV Barendrecht. Het ziekenhuis hoopt op die manier beter bekend te raken bij het publiek. ‘Het ziekenhuis heeft de mogelijkheid om dergelijke uitgaven te doen. Het moet zelf afwegen of een dergelijke uitgave verantwoord is’, schrijft Klink. Hij schrijft dat naamsbekendheid wat hem betreft vooral moet voortvloeien uit de kwaliteit van de geleverde zorg, maar sponsoring kan daar wel een aanvulling op zijn.

Geen onderzoek naar sponsoring
Klink ziet geen aanleiding om een onderzoek te starten naar sponsorende zorginstellingen. ‘De commotie rondom deze twee casussen zal ervoor zorgen dat instellingsbesturen zich er extra van bewust zullen worden dat het nodig is steeds de afweging te maken of dergelijke uitgaven verantwoord zijn.’

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Waar de zorg een markt geworden is, kunnen wij ons nog vaak verbazen. Heel wat snelle jongens (en meisjes) zorgen heel goed…vooral voor zichzelf. Triest dat de overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt. Vertaal je boosheid in je stemgedrag!

 3. Da’s dezelfde ex-minister die een verpleegkundige in de wijk ervan probeert te overtuigen dat ze door de WMO geindiceerd en betaald wordt; kortom, de beste man weet niet waar hij het over heeft als het over de zorg gaat. Dus geld vooor de zorg mag naar de sponsoring. Ik vind dat wij, de plegen en verzorgenden, topsportprestaties leveren, laten ze ons nou toch es sponsoren!

 4. Klink is het geloof ik ook in zijn bol geslagen. had nog redelijk vertrouwen in die man maar nu ik dit leest…
  Volslagen onterecht naar mijn mening!
  Het geld is bestemd voor de directe patienzorg dus meer handen, kwaliteit, hulpmiddelen en geen sponsering van een sport waarbij mogelijk je naam iets bekender wordt.
  Ik heb er geen woorden voor….!

 5. Is dit die Klink die vertrokken is??
  Mooie gast, verantwoording bij instellingen zelf te leggen! ,t worden alle eigen bazen en bijna niemand voelt zich verantwoordelijk. Schuif maar door.
  6 van de 10 besturen/beslissers weten wel wat ze vullen moeten. Maar niet naar de cliënt toe.
  30 cliënten, na 11 u 2 verzorgenden dus cliënt 1x toilet. Mits de broek vol zit, bij gratie een schone flex. En dan wordt er gezeurd ,teveel inco materiaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.