Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Knip verpleging en verzorging waarschijnlijk van de baan

De geplande overheveling van de persoonlijke verzorging naar de gemeenten gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS overweegt de verpleging en de verzorging onder te brengen in de Zorgverzekeringswet. Dat meldt Zorgvisie.
Knip verpleging en verzorging waarschijnlijk van de baan

Brancheorganisaties in de zorg overleggen al de hele zomer met het ministerie van VWS over een alternatief om de AWBZ te hervormen. Deze week zijn de gesprekken met ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de patiëntenvereniging NPCF, Per Saldo en enkele ActiZ-leden (Buurtzorg Nederland, Zorgaccent en Amstelring) in een stroomversnelling gekomen. De bewindslieden van VWS hakken waarschijnlijk nog deze week de knoop door. Als VWS de plannen van de coalitie omarmt, is de knip tussen persoonlijke verzorging en verpleging van de baan. Die worden dan per 2015 overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). Zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de uitvoering. Lees de rest van het bericht op Zorgvisie.

Kritiek

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was verzorging en verpleging uit elkaar te halen. Gemeenten zouden verantwoordelijk worden voor verzorging, verpleging zou onder de Zorgverzekeringswet gaan vallen. Er was veel kritiek op vanuit de beroepsgroep. ‘Het is veel beter om het verschil tussen persoonlijke verzorging en verpleging op te heffen en daar één gemiddeld tarief voor te maken binnen de Zorgverzekeringswet,’ zei Buurtzorg-directeur Jos de Blok destijds al. Later werd besloten dat verpleegkundige en verzorgende taken naar de Zorgverzekeringswet gaan, behalve de ‘enkelvoudige verzorging,’  zoals hulp bij douchen. Ook dat lijkt nu dus van de baan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.