Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG: géén morfine bij palliatieve sedatie.

Artsenorganisatie KNMG herhaalt het advies uit hun richtlijn nog maar eens: morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen
KNMG: géén morfine bij palliatieve sedatie.
Foto: Wim van Ophem

Deze week verscheen het rapport van de commissie-Danner. Daaruit blijkt dat er waarschijnlijk minder patiënten waren overleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd, nauwkeuriger dossiers hadden bijgehouden en hadden gereflecteerd op elkaars handelen. Onder andere de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie werd onvoldoende toegepast.

Geen bespoediging van de dood

De richtlijn adviseert bij palliatieve sedatie andere middelen (Midazolam) dan morfine. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, leidt het ophogen van morfine ook niet tot het bespoedigen van de dood.

Sterfproces

Volgens de KNMG maakt het rapport-Danner het belang van naleving van deze richtlijn op indringende wijze duidelijk. ‘Onder artsen bestaat nog altijd onduidelijkheid over de rol van morfine bij zorgverlening rond het levenseinde. Er is niet voor niets een professionele norm die bepaalt hoe artsen op een zorgvuldige wijze mensen in de stervensfase in slaap kunnen brengen. Daar moeten artsen zich aan houden, in het belang van een goed sterfproces’, stelt de artsenorganisatie in een bericht op haar website.

Verzoek van de arts weigeren?

Ook verpleegkundigen en verzorgenden zijn lang niet altijd op de hoogte van deze richtlijn, schreef expert palliatieve zorg Paul Vogelaar als eens in een blog op Nursing.nl. Daarbij is het moeilijk om als verpleegkundige of verzorgende de opdracht van een arts te weigeren. ‘Het beste advies blijft om als eerste de situatie met de arts te bespreken. En als dat niet helpt contact op te nemen met een leidinggevende, een palliatieve consulentendienst of desnoods de Inspectie voor de Gezondheidszorg’, aldus Vogelaar in zijn blog.

Paul Vogelaar is verpleegkundig expert palliatieve zorg en pijn. Hij werkt als zzp’er in de terminale zorg en het onderwijs en blogt op regelmatige basis voor Nursing. Lees de volledige blog van Paul Vogelaar hier.

1 REACTIE

  1. Titel en openingszin van dit artikel wekken de suggestie dat palliatieve sedatie tot doel zou hebben ‘het bespoedigen van de dood’ en dat is nu precies níet zo. Beetje onhandig taalgebruik.
    Voorts maak ik het zelf, als verpleegkundige, vaak mee dat er bij palliatieve sedatie zowel Midazolam (‘slapen’) als Morfine (pijnbestrijding) gegeven worden, én én. Nu lijkt het erop alsof Morfine daar niet op zijn plaats is, maar zonder pijnbestrijding heb je veeeeeel meer Midazolam nodig.
    Tevens heb ik bewust ‘slapen’ geschreven en niet: ‘bewustzijnsverlaging’. Ik heb ooit het verslag gehoord van iemand die niet terminaal, maar om een andere reden gesedeerd was. Het verhaal was als dat van vele mensen die terugkomen uit een coma: het is niet altijd zo dat er geen bewustzijn is, het is wel altijd zo dat de gesedeerde/comateuze mens niet in staat zijn nog iets aan de buitenwereld kenbaar te maken. Voor ons, de buitenwereld, slapen de mensen, maar vaak maken ze nog van alles mee, bewust.
    Dit alles roept op tot voorzichtigheid, zorgzaamheid en weloverwogenheid….er kunnen handvatten en richtlijnen zijn, maar er kan nooit een automatische piloot zijn die een paadje afloopt, er dienen altijd bewuste stappen genomen te worden.
    dixi

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.