Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG wil NODO-procedure snel invoeren

Artsenorganisatie KNMG wil dat de NODO-procedure snel wordt ingevoerd om te voorkomen dat ouders ten onrechte in de verdachtenbank komen als hun kind is overleden door een onduidelijke oorzaak.
screendump

 

Sinds 1 januari vorig jaar mogen artsen die bij een overleden kind komen niet meer direct een overlijdensverklaring afgeven. Zij moeten altijd eerst bellen met de gemeentelijk lijkschouwer. Die meldingsplicht is onderdeel van de NODO-procedure (nader onderzoek doodsoorzaak). Probleem is dat de procedure nog niet in zijn geheel is ingevoerd. Het kan verkeerd gaan omdat alleen de meldplicht in werking is gezet. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ouders bij voorbaat ten onrechte als verdachte worden behandeld.

 

Televisie-uitzending
De KNMG komt met de oproep naar aanleiding van een item dinsdagavond in het televisieprogramma Uitgesproken EO . In het programma kwamen twee ouderparen aan het woord die afgelopen jaar na het overlijden van hun baby werden verhoord als verdachten. Het stoffelijk overschot van hun baby werd in beslag genomen. Beide baby’s bleken een natuurlijke dood te zijn gestorven.

 

Medisch onderzoek
Volgens de NODO-procedure wordt een uitvoerig en neutraal medisch onderzoek gedaan wanneer er geen aanwijzingen zijn dat het om een niet-natuurlijk overlijden gaat. Ouders kunnen dan zoveel mogelijk bij hun kind zijn.

 

Aangepast protocol

Afgelopen april adviseerden vertegenwoordigers van beroeps- en belangengroepen onder auspiciën van de KNMG de minister van Justitie over de inrichting van de procedure en leverden er een aangepast protocol bij. De ministers van Veiligheid en Justitie en VWS moeten nog over de invoering beslissen.

 

Bekijk de uitzending van Uitgesproken EO

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.