Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Koemelk te zout voor baby’s

Baby's jonger dan een jaar oud zouden geen koemelk moeten drinken. Uit onderzoek aan de Universiteit van Bristol blijkt namelijk dat deze melk veel te zout is.
Koemelk te zout voor baby's

Koemelk bevat vier keer meer zout dan melk uit de borst van de moeder. Doktoren Pauline Emmett en Vicky Cribb waarschuwen voor een zoutoverschot bij baby’s. Uit hun onderzoek is gebleken dat zeven op de tien baby’s te veel zout binnenkrijgt met hun voeding, zo schrijft The Telegraph. De studie, gepubliceerd in het blad The European Journal of Clinical Nutricion, bekeek bijna 1200 baby’s van acht maanden oud, geboren tussen 1991 en 1992.

Aanbevolen hoeveelheid
Een baby drinkt ongeveer 700 milliliter melk per dag. Wanneer dit koemelk is, zou dit betekenen dat het kind uit melk alleen al 385 milligram zout binnen krijgt. Dat is bijna de helft van de aanbevolen maximale hoeveelheid zout voor baby’s tot een jaar oud. Een op de acht baby’s uit het onderzoek kreeg uitsluitend koemelk te drinken.

Speciale voeding
De onderzoekers stellen dat de inname van zout aanzienlijk verminderd moet worden bij baby’s. ‘Kinderen moeten levensmiddelen krijgen toegediend die speciaal voor hen bereid zijn. Zonder toegevoegd zout. Het is daarbij belangrijk dat de rest van de familie zich aanpast aan dit dieet’.

Voorlichting
Emmet en Cribb zijn verder van mening dat de resultaten van hun onderzoek aantonen dat ouders advies en voorlichting nodig zijn over welke voeding geschikt is voor hun kinderen. ‘Met als belangrijkste advies dat kinderen tot twaalf maanden geen koemelk toegediend moeten krijgen’. Verder vinden de onderzoekers dat voor de voedingsindustrie een belangrijke rol is weggelegd. ‘Zout in voedingsmiddelen kan alleen teruggedrongen worden met medewerking van de industrie. Zij zijn verantwoordelijk’, aldus Emmet en Cribb.

Te veel zout kan tot gezondheidsproblemen leiden. De nieren van kleine kinderen kunnen beschadigd worden, en zout verhoogt de bloeddruk.

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.