Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kom voor de kerst nog met regeling long covid’

Volgens de vakbonden FNV en CNV staat VWS niets meer in de weg om tot een financiële regeling voor zorgprofessionals met long covid te komen, nu ook de Raad van State erkent dat hier hele goede redenen voor zijn. In een gezamenlijke brief roepen de bonden minister Helder op om nog voor de kerst tot een regeling te komen.
De cohort-afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf waar coronapatiënten worden verzorgd door verpleegkundingen, Foto: ANP
De cohort-afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf waar verpleegkundigen coronapatiënten verplegen. Foto: ANP

In het advies tot voorlichting doet de Raad van State enkele voorstellen over hoe een regeling eruit zou kunnen zien en ook FNV en CNV hebben hier de afgelopen twee jaar diverse voorstellen voor ingediend. Volgens de vakbonden is de financiële situatie voor een aantal getroffenen inmiddels schrijnend.

De Raad van State geeft volgens de bonden een aantal duidelijke juridische inzichten die aansluiten bij wat CNV en FNV al een tijd zeggen. In hun brief doen zij nog enkele suggesties bovenop het advies van de Raad van State. Lees hier de brief van de vakbonden aan minister Helder. Zorgpersoneel moest aan het werk in onzekere omstandigheden, waarbij het risico op besmetting hoog was. Die situatie was in feite geheel 2020 aan de orde, omdat beschermingsmiddelen en vaccinaties pas later (voldoende) beschikbaar waren en de RIVM-richtlijnen steeds werden aangepast, wat voor onduidelijkheid op de werkvloer zorgde.

De bonden vinden daarom dat alle zorgmedewerkers die in 2020 besmet zijn geraakt en daar long covid door kregen, voor een regeling in aanmerking zouden moeten komen. Minister Helder beperkt in haar adviesaanvraag de groep tot mensen die tijdens de eerste golf besmet zijn geraakt.

Hoogte van het bedrag

Over het bedrag dat werknemers zouden moeten ontvangen doet de Raad van State geen uitspraak, omdat deze beslissing aan de minister is. Wel verwijst de Raad naar bestaande regelingen voor andere beroepsziekten waar ook de FNV diverse keren naar heeft verwezen met een uitkering van 22.839 EURO per persoon. Een ander fonds waar de bonden ook naar verwijzen, is het particuliere ZWiC-fonds, dat het ministerie van VWS ook financieel steunt met een uitkering van 30.000 EURO. De bonden willen dat er voor de kerstdagen een regeling komt.

Rechter

Afgelopen mei vroeg CNV minister Helder om in actie te komen, omdat er ondanks diverse toezeggingen van de minister en haar voorgangers, er nog geen regeling was. In september kondigden de advocaten van CNV en FNV gezamenlijk aan desnoods via de rechter een regeling af te dwingen voor financiële compensatie. Daarop is de minister eindelijk serieus naar een concrete regeling gaan kijken en vroeg zij eind september de Raad van State om advies voor voorlichting op basis van eerste contouren voor een regeling.

Bronnen: FNV / CNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.