Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Komt er ook een Nederlandse munt voor zorgverleners?

Het is de vraag of Nederland het goede voorbeeld van Italië volgt. Uit dank voor de enorme inzet van zorgverleners tijdens de coronapandemie, bracht dat land onlangs een 2 euro munt uit met daarop een arts en verpleegkundige en het woord 'grazie'.
Italiaanse twee-euromunt met verpleegkundige en arts
In de eerste helft van 2022 wil het Ministerie van Financiën een internetconsultatie openstellen voor muntthema’s voor het jaar 2023.

Het antwoord is nee, er komt geen speciale munt om Nederlandse zorgverleners te eren. Dat meldt een woordvoerder van het Ministerie van Financiën op vraag van Nursing.

De vraag ontstond naar aanleiding van de twee-euromunt die Italië onlangs in omloop bracht. Daarop staan een arts en verpleegkundige afgebeeld, met in hoofdletters GRAZIE: bedankt. Met de munt eert het land de zorgverleners die zich inzetten tijdens de covid-19-pandemie.

Anton Geesink

Op dit moment is in Nederland geen munt gepland om het zorgpersoneel te eren, meldt de woordvoerder. ‘Zoals wellicht bekend brengt het Ministerie van Financiën elk jaar twee bijzondere munten uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland.

In 2021 zijn dat sporticoon Anton Geesink en 40 jaar NOS Jeugdjournaal. De (reeds vastgestelde) thema’s voor 2022 zijn 30 jaar Verdrag van Maastricht en 150 jaar Piet Mondriaan.’

Verpleegkundigen reageren op Facebook

Op social media werd door verpleegkundigen en verzorgenden enthousiast gereageerd op de speciale munt. Wat een mooie waardering, zegt Cathy op Facebook. ‘De munt ga ik proberen te scoren als ik in Italië op vakantie ben.’

Er waren ook negatieve reacties. Zo vindt Ellen de munt ‘gaaf, maar ik wil hier in Nederland dat ze gewoon de munten op mijn rekening storten om de waardering te laten zien. Structurele loonsverhoging die wij als zorgprofessional zo verdienen.’

Munt is te bestellen

Voor mensen die de Italiaanse munt willen bemachtigen is er goed nieuws. Er zijn 3 miljoen munten geslagen. Ze zijn onder meer te bestellen via de site van speciale muntenleverancier Eurocoinhouse en kosten €4,95 (excl. verzendkosten). De munt zit in een muntenhouder.

Internetconsultatie speciale munt 2023

In de eerste helft van 2022 wil het Ministerie van Financiën een internetconsultatie openstellen voor muntthema’s voor het jaar 2023. ‘We nodigen dan alle Nederlanders van harte uit om daarvoor suggesties in te dienen.’

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.