Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preoperatieve drankjes weinig effectief

Patiënten die enkele uren voor hun operatie een suikerhoudende drank drinken, zouden vlotter herstellen. Een recente overzichtsstudie trekt dit in twijfel.
Koolhydraatrijke preoperatieve drankjes hebben weinig effect op herstel

De onderzoeken die werden meegenomen in deze reviewstudie laten een wisselend beeld zien. Er werd geen overtuigend bewijs geleverd van een positief effect van koolhydraatrijke dranken binnen vier uur voor een operatie op de opnameduur of de postoperatieve complicaties, in vergelijking met een placebodrank of vasten. Wel was de opnameduur bij patiënten die extra koolhydraten kregen gemiddeld iets korter: deze patiënten gingen een tiende tot ruim een halve dag eerder naar huis. De reviewers merken hierbij op dat juist de onderzoeken die een positief effect op de opnameduur laten zien, niet erg sterk van opzet waren.

Bij deze systematische review werden 27 studies bekeken en beoordeeld op hun deugdelijkheid. De patiënten in deze onderzoeken, 1976 in totaal, ondergingen  geplande abdominale, hart- of orthopedische chirurgie of een thyreoïdectomie, in ziekenhuizen in Europa, Brazilië, Canada, China en Nieuw-Zeeland. De studie is gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematic Reviews

 

Met TvZ blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en de achtergronden hierbij. Wil een abonnement op TvZ? Dat kan! Naar abonneren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.