Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kordate, betrokken collega

Rijka reanimeerde een cliënte en redde zo haar leven. Collega Dieja Norbart nomineerde haar daarom voor een zorgboeket.
bloemetje_verzorgende_Rijka_DubbelmondeI

Haar collega’s verrassen Rijka (tweede van links, middelste rij) met een high tea omdat ze 35 jaar in dienst is bij Crabbehoff.

 

Rijka, verzorgende bij verzorgingshuis Dubbelmonde in Dordrecht, dacht niet te lang na toen een cliënte tijdens een maaltijd onwel werd en bijna niet meer ademde: samen met leerlinge Stefanie startte ze de reanimatie. Met succes! De vrouw overleefde het. Achteraf bleek dat de vrouw zich had verslikt en dat er wat voedsel in haar luchtpijp terecht was gekomen. ‘Ik had nog nooit iemand gereanimeerd. Het was best een heftige ervaring’, zo vat Rijka haar emoties samen.

Dieja Norbart is zeer te spreken over het kordate optreden van Rijka en Stefanie. ‘Rijka is een zeer betrokken collega’, voegt Dieja er nog aan toe. Die betrokkenheid blijkt wel uit haar staat van dienst: zij vierde op 5 oktober haar 35-jarige jubileum bij Zorggroep Crabbehoff in Dordrecht, waar ze tot voor kort fulltime werkte en sinds kort 32 uur. Op de dag dat haar collega’s Rijka verrassen met een high tea, bezorgt TvVonline het zorgboeket.

 

Rijka vertelt hoe ze 16 jaar in de nachtdienst werkte: ‘Zeven nachten op, zeven dagen af. Ik vond het machtig om te doen. Je werkt zelfstandig, je bent meer op jezelf aangewezen. Hierdoor ben ik steviger in mijn schoenen gaan staan.’ Met haar 52 lentes is zij één van de meest ervaren verzorgenden bij Dubbelmonde: ‘Ik heb jongere collega’s die nog geboren moesten worden toen ik 35 jaar gelden begon’, grapt Rijka.

Ze vindt het werk als verzorgende nog steeds ‘hartstikke leuk, maar soms wel zwaar’. ‘Eigenlijk moet je op den duur wat anders gaan doen, maar daar sta je niet bij stil als je jong bent.’ Het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67, zoals de regerende partijen willen, ziet zij dan ook niet zitten: ‘Ik hoop dat verzorgenden bij de zware beroepen gaan horen.’

 

De redactie van TvVonline zorgt dat het zorgboeket wordt bezorgd op de dag van Rijka’s jubileum.

 

‘Wat een prachtige bos!’

 

Heb jij ook een collega die een bloemetje verdient? Nomineer hem of haar voor het TvVonline zorgboeket

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.