Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding om klantenstop thuiszorg

Twee thuiszorgorganisaties in Noord-Oost Nederland nemen geen nieuwe cliënten meer aan, omdat volgens hen het budget via de AWBZ voor dit jaar op is. De grootste zorgverzekeraar in de regio, Menzis, dreigt naar de rechter te stappen.
Kort geding om klantenstop thuiszorg

Door middel van een kort geding wil Menzis eisen dat acute patiëntenzorg geleverd blijft. Thuiszorg Groningen en Sensire, de grootste thuiszorgorganisaties in Groningen, Gelderland en Overijssel verwijzen nu alle zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor.

Overvol ziekenhuis
Daarom wil nu ook het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem thuiszorgpatiënten gaan weren. Patiënten die na het ziekenhuisverblijf afhankelijk zullen zijn van thuiszorg worden zullen niet ontslagen worden. Het ziekenhuis wil voorkomen dat het overvol raakt en overweegt deze patiënten niet meer op te nemen.

Terminale patiënten
De klantenstop heeft grote gevolgen. Bij Thuiszorg Groningen komen er wekelijks 250 cliënten bij. Deze moeten nu bij andere organisaties aankloppen.Voor mensen die nu al thuiszorg krijgen heeft de actie geen gevolgen. En ook terminale patiënten zijn uitgezonderd van de cliëntenstop bij de thuiszorgorganisaties.

Onnodige onrust
De situatie leidt tot grote politieke onrust. SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Jet Bussemaker van volksgezondheid opheldering. Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt de SP de Kamer terug van zomerreces te roepen. Bussemakers eigen partij, de PvdA, wil eveneens opheldering, maar dan van de thuiszorgorganisaties. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert is boos omdat de thuiszorgorganisaties elk jaar weer onnodig onrust zouden veroorzaken onder hun klanten. Volgens haar probeert de branche over de ruggen van de patiënten meer budget te krijgen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.