Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Korte nachtrust direct effect op suikerhuishouding

Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de glucosehuishouding, zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Korte nachtrust direct effect op suikerhuishouding

Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart. Dat geldt zowel voor gezonde vrijwilligers als voor patiënten met type 1 diabetes. Diabetespatiënten zouden hier wellicht rekening mee moeten houden door na een korte nachtrust meer insuline te spuiten na de maaltijd. Ook is het, met name voor deze groep, onverstandig regelmatig te kort te slapen.

Insulinegevoeligheid
Voor het onderzoek keken promovendus Esther Donga en haar collega’s naar de effecten van een nachtrust van slechts vier uur op de glucosehuishouding. Dat deden ze bij negen gezonde vrijwilligers en bij zeven patiënten met type 1 diabetes. Ze vergeleken de regulatie van de bloedsuikerwaarden met die na een nachtrust van 8,5 uur, met behulp van constante insuline-infusie. Bij beide groepen daalde de insulinegevoeligheid met 20 tot 25 procent. Dat gold zowel voor vetweefsel als voor de lever, en waarschijnlijk ook voor de spieren.

Vaatschade
Over het waarom van de verminderde insulinegevoeligheid na een korte nachtrust, is nog weinig bekend. ‘Waarschijnlijk speelt een veranderde activiteit van het autonome zenuwstelsel door een korte slaapduur een rol’, zegt prof. dr. Hans Romijn van de afdeling Endocrinologie in een persbericht. Verder onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen.

De resultaten verschenen recentelijk online in Diabetes Care (Partial sleep restriction decreases insulin sensitivity in type 1 diabetes) en het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects).

LUMC
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit onderzoek zou ook van toepassing kunnen zijn voor werkers in nachtdienst. ik zelf heb ook in de nachtdienst gewerkt jaren en pas de laatste jaren voelde ik dat ik een lage bloedsuiker had. zo ook mijn bloeddruk daalde maar nooit gekoopeld aan de nachtdienst ook de huisarst niet. inmiddels weet ik beter. het is voor mij dus een bevestiging van het geen ik heb ervaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.