Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Korte slapers lopen risico op obesitas

LONDEN - Slapen houdt je slank. Vrouwen die stelselmatig minder slapen dan zes uur per nacht hebben zelfs verhoogde kans op obesitas, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers aan de universiteit van Ohio volgden zo’n zeventigduizend vrouwen gedurende zestien jaar. Daarbij ontdekten ze dat vrouwen die minder dan vijf uur per nacht slapen, meer aankomen in gewicht dan vrouwen die langer slapen. Eenderde van de korte slapers is in deze periode minstens vijftien kilo aangekomen. Dit meldt de BBC.

Grootste onderzoek
Ook bleek dat vrouwen die weinig slapen, vijftien procent meer kans hebben op obesitas dan vrouwen die zeven of acht uur per nacht slapen. Het is verreweg het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar slapen en de effecten daarvan op het gewicht.

Enorm
Bij de start van het onderzoek wogen de korte slapers gemiddeld al 5.5 pond meer dan de lange slapers. Gemiddeld waren de korte slapers na tien jaar nog eens 1.6 pond aangekomen. Hoofd van het onderzoeksteam Patel: “Dat lijkt een klein verschil, maar vergeet niet dat dat een gemiddelde is. Sommige vrouwen namen enorm in gewicht toe. Bedenk bovendien dat zelfs een kleine toename in gewicht al grotere risico’s geeft voor ziekten als diabetes en een hoge bloedddruk.”

Oorzaak
Het meest voor de hand liggende antwoord op deze uitkomst is dat mensen die minder slapen meer eten. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Integendeel, vrouwen die korter slapen, eten zelfs minder. “Daaruit kunnen we concluderen dat eetlust of het volgen van een dieet niets uitmaakt voor het gewicht. De toename wordt daar niet door veroorzaakt”, aldus Patel.

Calorieën
Maar hoe wordt de gewichtstoename dan verklaard? Patel: “Enerzijds denken we dat het aantal calorieën dat in rust wordt verbrand, veranderd als gevolg van het korte slapen. Een andere reden kan zijn dat mensen die minder slapen, zich ook minder druk bewegen. En dat heeft ook weer invloed op het verbranden van de calorieën.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.