Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Korting op de collectieve zorgverzekering verdwijnt in 2023: wat nu?

Vanaf 2023 krijgen mensen met een collectieve zorgverzekering geen korting meer op hun premie. Het is een belangrijke verandering, want meer dan de helft van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Ben jij één van hen? Dan ben je vast benieuwd wat dit concreet voor je gaat betekenen. We leggen het samen met Independer voor je uit.

In de afgelopen jaren heeft de overheid al vaker gehint dat het eraan zat te komen, en nu wordt het dan ook realiteit. Geen korting meer op de basisverzekering voor mensen met een collectieve zorgverzekering. Dit is een speciale vorm van een zorgverzekering waarbij een groep mensen zich in één keer bij een verzekeraar aansluit, en daardoor als het ware een soort ‘groepskorting’ ontving. Eerder werd die korting al verlaagd van 10% naar 5%; nu wordt het dus 0%.

Deze beslissing roept allerlei vragen op voor mensen met zo’n zorgverzekering, zoals: “Ga ik nu automatisch meer premie betalen?”, “Ben ik verplicht om dit najaar over te stappen?” of “Zijn er andere voordelige opties?”. In dit artikel gaan we al deze vragen stuk voor stuk beantwoorden, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Moet ik nu van zorgverzekering overstappen?

Heel makkelijk gezegd: nee. Je collectieve zorgverzekering wordt namelijk niet ongeldig, je mag deze gewoon behouden in 2023. Maar hij verliest qua kosten wel een cruciaal voordeel ten opzichte van reguliere zorgverzekeringen. Dus ook al hoef je niet per se een nieuwe zorgverzekering te zoeken, is er wel een redelijke kans aanwezig dat je er relatief gezien op achteruit gaat. Een redelijke kans, maar het is niet uitgesloten dat de consequenties in jouw geval meevallen. Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag.

Gaat mijn zorgpremie nu automatisch omhoog?

Niet per se. Ten eerste is het elk jaar weer de vraag hoe de basispremie van elke zorgverzekeraar gaat veranderen; het kan zomaar dat die bij jouw verzekeraar omlaag gaat, waardoor het wegvallen van de korting via die weg gecompenseerd wordt. Het is daarbij wel belangrijk te bedenken dat de gemiddelde premie naar verwachting flink zal stijgen dit jaar, dus het zou een uitzonderlijke situatie zijn.

Daarnaast verdwijnt de collectiviteitskorting op aanvullende verzekeringen niet, en is er een kans dat deze juist beter wordt. Ben jij uitgebreid aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat je er onder de streep dus weinig op achteruit gaat, of zelfs vooruit.

Zijn er andere voordelige opties?

Hoewel het voor elke persoon met een collectieve zorgverzekering nog een kwestie van afwachten is in welke mate zij er op achteruitgaan, staat één ding vast: je collectieve zorgverzekering vergelijken met de aanbiedingen van andere verzekeraars, is dit jaar aantrekkelijker dan ooit. Nu de korting verdwijnt, is de kans voor jou nog groter dat je bij een andere verzekeraar hetzelfde zorgpakket tegen een veel lagere premie kunt afsluiten.

Zeker aangezien vooral de ‘duurdere’ merken van zorgverzekeraars doorgaans alleen collectiviteitskorting aanbieden, valt er elders mogelijk veel winst te behalen. Maar: dit hangt natuurlijk in de eerste plaats af van wat jij nodig hebt. Ga dus na welke zorg voor jou relevant is, en maak op basis daarvan een vergelijking om te zien wat de beste opties zijn die bij jouw behoeften passen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.