Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kosten voor de VVT in 2030 verdubbeld

De kosten voor verpleging en verzorging van cliënten in de VVT-sector stijgen de komende jaren van 11 miljard (in 2009) tot bijna 25 miljard in 2030.
Kosten voor de VVT in 2030 verdubbeld

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het ramingsmodel verpleging en verzorging 2009-2030 dat vandaag is gepresenteerd. In totaal stijgen de kosten van zorg in de VVT-sector, die worden betaald uit de AWBZ en de WMO, harder dan het bruto binnenlands product (BBP). Een steeds groter deel van de publieke middelen zal volgens het SCP naar verpleging en verzorging gaan.

Vergrijzing
Het zorggebruik groeit daarmee in de periode 2009 tot 2030 met gemiddeld 1,5 procent per jaar, wat minder snel is dan op basis van de vergrijzing werd verwacht. Zo bedraagt de groei van het aantal 65-plussers meer dan 2 procent per jaar en die van het aantal 80plussers zelfs 2,5 procent per jaar.

Door: redactie Nursing

Gerelateerd
SCP-ramingsmodel verpleging en verzorging 2009-2030
Lees ook de blog van Jos: Het gaat niet goed

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het gaat over geld, terwijl een groter probleem de mensen zijn. Nu al is er een tekort aan personeel in de zorg. Over 20 jaar zijn er twee keer zoveel ouderen. Het aantal potentiële hulpverleners daalt in diezelfde periode echter met de helft. Dat dit een nauwelijks oplosbaar probleem is werd echter al in de jaren zeventig erkend…

 3. Deze kosten kunnen ze al verlagen door al het onnodige dubbele papierwerk af te schaffen en het geld aan echte zorg te besteden, ook gaat er in de verpleeghuizen veel geld verloren aan het weggooien van medicijnen en voedsel, de HACCP wet maakt het zo dat er veel voedsel wordt weggegooid omdat de stikker die erop moet dit voorschrijft maar er met het voedsel niks mis is. Alles wat we in het elektronisch dossier schrijven moet weer worden uitgeprint, ook overbodig en al dat papierwerk moet ook nog eens worden gedaan door verzorgende die daardoor minder tijd hebben om het werk te doen wat echt voor hen bestemt is. Niet zeuren voor het pijn doet

 4. Volkomen eens met Vicky. We worden wel ouder maar het aantal procenten wat zorg behoeft is maar 3 procent misschien zou een universtiteit eens onderzoek kunnen doen. Is ooit in Groningen gedaan. Dan krijgen wij een daad werkelijk plaatje. Om in het algemeen maar te roepen van ouderen enz. is alleen maar politiek om zo weer eens alles op te hogen.

 5. Het ramingsmodel laat zien dat de kosten voor deze zorg stijgen van 11 miljard in 2009 tot 16 miljard in 2030 (=21 jaar!) tegen het prijspeil van 2009. Oorzaak; vergrijzing. De overige 9 miljard is in feite geraamde inflatie.
  Daarnaast wordt nog rekening gehouden met enkele miljarden t.b.v. verbetering kwaliteit (maar het is een raming hè ;-)).
  Overigens wordt ook de particuliere, niet collectief gefincancieerde) zorg meegerekend, de grootste groeier.
  Dit alles ter relativering.

 6. Ook in de thuiszorg gaat veel geld verloren door met name teveel aan medicatie en verbandmateriaal wat verstrekt is en niet meer gebruikt wordt. Vooral als patiënten uit het ziekenhuis ontslagen worden krijgen ze vaak abnormaal veel mee. En als het beleid dan thuis wijzigt… De spullen moeten dan vernietigt worden…

 7. Sta geheel achter Monty7.
  Voorraden worden aangelegd met als gevolg veel over de datum. Veel diciplines die allemaal geinformeerd moeten worden. Samenspel raakt zoek.
  Ook bij nieuwbouw wordt er geheel niet nagedacht en aan de mensen op de werkvloer wordt niets gevraagd zelfs geen inbreng en zij werken er per slot, met gevolg later nog meer kosten.
  Kortom de logica is zoek, zeker bij de managers die enkel dollars zien en vaak totaal geen zorgachtergrond hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.