Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Koude werkplek verlaagt productiviteit

Zweetoksels of kippenvel lijken misschien onschuldige ongemakken. Maar een onjuiste temperatuur op de werkvloer heeft zo’n negatief effect op de productiviteit van werknemers, dat het zelfs geld kost.
Koude werkplek verlaagt productiviteit

Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell Universiteit zijn tot deze conclusie gekomen. Als de temperatuur op een werkvloer 20 graden is maken medewerkers 44% meer fouten en zijn ze slechts half zo productief dan wanneer het 25 graden is.

Bovenop het ongemak dat medewerkers ervaren als ze het koud hebben, zijn ze ook afgeleid. Dit komt omdat het lichaam energie gebruikt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Energie die anders in werk of denkprocessen gestoken kan worden.

Onverschilliger
Het is echter niet alleen de productiviteit die daalt. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat mensen die het koud hebben, hun omgeving zien als minder vrijgevig, minder hartelijk en onverschilliger.

Andersom, als mensen het warm hebben, laten zij hun schild zakken en zien ze de mensen om hen heen als gelijkwaardig. Slechts een kortstondige aanraking met hogere temperaturen leidt er al toe dat medewerkers een hogere arbeidsvreugde rapporteren.

Vertrouwen
Hetzelfde gedeelte van het brein dat zich met temperatuur bezighoudt, is ook actief als mensen vertrouwen en empathie voelen. Als mensen het behaaglijk warm hebben, ervaren ze vertrouwen. Mensen zijn geprogrammeerd om warmte op te zoeken. Het zorgt voor overleving.

Dus, hangt er een kille en onproductieve sfeer bij jou op de werkvloer? Controleer dan eerst even of de thermostaat wel goed staat afgesteld.

Door Rachel van de Pol
Bronnen: Fast Company / P&O actueel 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.