Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KPN-topman: zorg moet gaan ondernemen

DEN HAAG - Ziekenhuizen moeten voortaan bepalen hoeveel specialisten verdienen. Universiteiten zouden meer artsen moeten opleiden zodat er meer concurrentie tussen dokters onderling komt.

Zorgbegeleiders dienen patiënten, net als bijvoorbeeld hypotheekadviseurs,
te helpen bij het kiezen van de beste behandeling qua prijs en
kwaliteit.

Duurste zorgstelsel

Dat zijn enkele van de aanbevelingen die KPN-topman Ad Scheepbouwer dinsdag
heeft gepresenteerd nadat hij de afgelopen maanden de Nederlandse
gezondheidszorg doorlichtte.Het zorgstelsel van Nederland is een van de duurste
van de westerse wereld, concludeert Scheepbouwer.
 
Middelmatig
Toch is de kwaliteit volgens hem middelmatig. Dat komt, zegt hij, omdat de structuur fout is. Ziekenhuizen en artsen worden niet gestimuleerd om zich te vernieuwen en efficiënt met geld en middelen om te gaan. Ze werken vaak langs elkaar heen in een cultuur die niet gericht is op vernieuwing. Het gebruik van moderne ICT, bijvoorbeeld, is daarom nooit echt tot de zorg doorgedrongen.

Ondernemers

Ziekenhuizen moeten zich naar zijn mening meer als ondernemers gaan gedragen, net als specialisten. De overheid moet stoppen met het bepalen hoeveel behandelingen een ziekenhuis mag uitvoeren. Ziekenhuizen kunnen dan zelf leren goed te letten op hun uitgaven en inkomsten, net als ondernemers. De patiënten dienen zich ondertussen als consumenten op te stellen en moeten kiezen voor de beste prijs/kwaliteit. De zorgbegeleiders, zeg de hypotheekadviseurs, kunnen hen daarbij helpen. De overheid moet via de heffing van eigen bijdragen voorkomen dat patiënten onnodig gebruik maken van de zorg. Eventueel kunnen patiënten ook via bonussen worden beloond, bijvoorbeeld als ze meedoen aan een programma om te stoppen met roken.

Reactie NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is blij met het rapport, maar vindt het jammer dat Scheepbouwer niet ingaat op de vraag welke rol ict moet spelen. Bovendien stelt de NVZ dat Scheepbouwer zich op onvolledige en verkeerd gebruikte cijfers baseert. De NVZ benadrukte dat de stijging van de omzet per werknemer zich goed verhoudt met die van het bedrijfsleven. Uit voorlopige cijfers blijkt dat deze is gestegen met 2,1 procent. Dit betekent dat er per medewerker meer werk is verricht dan het jaar daar voor. Het aantal werknemers steeg met 0,75 procent. De totale zorgproductie steeg met ongeveer 2,8 procent.

 

    

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.